KREATIVNA ZONA

Zagrebačka kreativka osmislila je jedinstvene cvjetne lustere

Zagrebačka kreativka Martina Knezović dizajnira originalne predmete za dom od prirodnih materijala i lampe koje mogu biti dekoracija ili poklon. Osim svjetiljki, u ponudi brenda Viuviu Home su i etažeri, ogledala, visilice, cvjetne kugle...

Iako je rođena i odrasla u Zagrebu, ljubav je 42-godišnju ekonomisticu Martinu Knezović spojila s otokom Hvarom s kojeg dolazi njezin suprug Jure i na kojem posljednjih godina provodi gotovo sve slobodno vrijeme. Svaka šetnja tom sunčanom mediteranskom oazom napunila bi joj baterije, a kući bi se redovito vraćala sa stručkom mirisnog otočkog cvijeća ili suhih trava koje bi još dugo čuvala ispod jedne staklene kupole. A upravo joj je pogled na taj minijaturni vrt ljetnih uspomena prije tri godine dao ideju iz koje je nastao Viuviu Home, brend multifunkcionalnih predmeta za dom čiji su cvjetni lusteri i čarobne lampe postale pravi hit.

image
MATIJA HIRŠMAN

"Promatrajući tu kupolu, razmišljala sam kako je obogatiti i dodati joj funkcionalnost i tako se rodila ideja da postane svjetiljka, koja se može napuniti dekoracijama po želji. Čarobna lampa sastoji se od staklene kupole, drvenog cilindra u kojem je metalno grlo žarulje, sjenila i kabela čiji je vanjski dio izrađen od jute te podloška ispletenog od vrbove šibe. Riječ je o jedinstvenom proizvodu koji omogućuje da sami mijenjate njezin izgled pomoću raznih dekoracija i na taj način imate uvijek nešto novo u svom domu, poslovnom prostoru, na eventu... U ponudi imamo stolne i podne čarobne lampe, a ono što ih čini posebnim je i mogućnost personaliziranja - da se na staklo ispiše neka poruka, ilustracija, inicijali ili logo, a u tom segmentu surađujemo s dvije poznate domaće ilustratorice. Reakcije i povratne informacije okoline i kupaca su odlične i upravo su ono što smo htjeli postići čarobnim lampama, a to je da postanu središnje mjesto u domu, ispod kojih se tijekom cijele godine događaju razne izvedbe vlasnika lampe donoseći radost u dom. Cilj nam je ovim lampama dokazati da osobe koje se možda ne osjećaju kreativnima mogu napraviti svoju vlastitu instalaciju raznim detaljima gdje će svaka od njih izgledati kao pravo umjetničko djelo," govori Martina, koja u izradi svojih proizvoda kombinira nekoliko vrsta materijala: vrbovo šiblje, drvo, staklo, pluto, vunu, rafiju i suho cvijeće, a osim čarobnih lampi izrađuje i vješalice od bukve, ogledala od vrbove šibe i rafije, etažere te proizvod koji je privukao najviše pažnje - cvjetne lustere.

image
MATIJA HIRŠMAN

"Riječ je o visećoj instalaciji koja omogućava stvaranje impresivnih instalacija od suhog i svježeg cvijeća. Sastoji se od drvenih krugova u koje su složene mini vazice - staklene epruvete. Gornji dio lustera napravljen je u obliku cvijeta: oko drvenog kruga nalazi se vrbova šiba koja je savinuta u male lukove koji predstavljaju latice cvijeća. Središnji dio sastoji se od jutenog kabla i velike okrugle žarulje. U epruvete je moguće staviti razno cvijeće i na taj način kreirati luster prema vlastitom izboru, a vrlo efektno izgleda i kada se postavi samo neko zelenilo poput paprati ubrane u šumi," kaže Martina, čiji su cvjetni lusteri idealan i rado naručivan dekor za vjenčanja.

image
MATIJA HIRŠMAN

Iznimno je ponosna, dodaje, i na svoje pletene visilice od vrbove šibe. "Pletemo ih posebnom tehnikom kojom su se nekada davno izrađivale vrše - uz pomoć ribarskog konca, a inspiracija za visilice bila je stara vrša koju smo pronašli u obiteljskoj konobi na otoku," otkriva ova svestrana kreativka kojoj je Hvar izvor vječne inspiracije.

Linker
18. travanj 2024 08:23