INTERIJERI

Zavirite u novi dom Katarine Baban: "Nakon dvije godine traženja, ovo je bila ljubav na prvu"

Zagrebačka dizajnerica i glumica Katarina Baban dugo je tražila svoj stan iz snova, ali čekanje se isplatilo: ona i dečko imaju svaki svoju kupaonicu, a jednu je sobu pretvorila u garderobu, sa stolićem za šminkanje i posebnim ladicama za nakit.

"Dvije godine smo intenzivno tražili stan dok nismo pronašli ovaj i zaljubili se na prvu. Imali smo nekoliko stavki koje su nam bile bitne i od kojih nismo željeli odustati: da bude četverosoban, na zadnjem katu, da nam nitko ne skače po glavi jer smo imali neugodno iskustvo otprije, u mirnoj i tihoj ulici, s balkonom ili terasom, funkcionalan raspored i kupaonica u koju stane kada. Bili smo zahtjevni, ali čekanje se isplatilo, s ovim stanom od 80 kvadrata dobili smo sve i više od toga", govori dizajnerica i glumica Katarina Baban koja se s partnerom Igorom Subotićem u njega nedavno uselila. Stan se sastoji od hodnika, dnevnog boravka i kuhinje s izlaskom na terasu, spavaće sobe, radne sobe, dječje sobe koja je pretvorena u walk in ormar, dvije kupaonice i balkona. Posljednjih sedam godina živjeli su samo nekoliko ulica dalje pa su se, kaže, navikli na Prečko. Blizina Jaruna im je bila dodatni plus, kao i mir i tišina. Niti jedan drugi kvart ih nikada, kaže, nije privlačio.

image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX

"Dugo vremena nismo pogledali ni jedan stan, dogodila se inflacija, prelazak na euro, već smo pomalo bili očajni, a onda me kolegica Mirna Medaković Stepinac spojila s vlasnikom ovog stana. Usput me pitala jesmo li pronašli stan. U roku od nekoliko sati smo ga otišli pogledati i to je bilo to. Odmah smo ga kaparili", prepričava Katarina, koja je odrasla u Osijeku, baš kao i Igor. Upoznali su se u srednjoj školi i zaljubili, ali su se nakon mature razišli. Život ih je ponovno spojio u Zagrebu prije osam godina, a skupa su počeli živjeti nakon godinu dana veze i otada su, kaže, maštali o zajedničkoj nekretnini.

image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX

"Oduvijek sam znala da ću onoga dana kada budem kupila svoj stan angažirati dizajnericu interijera. Previše toga mi se sviđa i znala sam da neću moći sama sve uskladiti. Željela sam to prepustiti stručnoj osobi. Po preporuci sam došla do dizajnerice interijera Daniele Perice. Prije stana smo surađivale na redizajnu Lilith showrooma i tada su me njezina profesionalnost i kreativnost kupile na prvu", ističe Katarina. Ono što nikako nije željela je puno otvorenih polica i sitnih detalja koji skupljaju prašinu, s obzirom na to da su ona i njezin dečko Igor rijetko kod kuće. Katarina je trenutačno na turneji po cijelom Jadranu sa svojim predstavama, a nedavno je izbacila novu kampanju za svoj brend Lilith.

image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX

"Stan je prostran i velik pa sam razmišljala unaprijed o čišćenju i brizi. Pastelni nježni tonovi bili su baza, a sve smo oživjele detaljima u zlatnoj boji. Plan je na zidove staviti apstraktne slike koje će bojama unijeti dodatnu živost, ali još ih nisam pronašla", objašnjava. Kada joj je dizajnerica poslala prve rendere, Katarina je, kaže, bila oduševljena.

"Nisam željela pomodne detalje koji će izići iz mode kroz dvije, tri godine. Željela sam klasiku obogaćenu romantikom. Kuhinjom dominira zlatna napa, sudoper i pipa, dok su fronte u bež boji. Cijeli namještaj u stanu, od kuhinjskih fronti preko komode za TV do ugradbenog ormara, noćnih ormarića i namještaja za kupaonice za tri mjeseca su mi izradila dva dečka iz Zadra s kojima me spojila dizajnerica Daniela, jer s njima često surađuje. Moram priznati da sam bila skeptična kada su ušli u stan zbog njihove mladosti, ali nakon obavljenog posla svima ih preporučujem. Brzi su i puno jeftiniji od stolara u Zagrebu", govori Katarina. Cjelokupno uređenje trajalo je tri mjeseca. Najdulje je, kaže, birala stolice.

image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX

"Bilo mi je bitno da su upečatljive, ali i jako udobne. Nema mi ništa gore nego kad dođeš nekome na druženje gdje si primoran satima sjediti na stolicama koje su neudobne. Nadam se da taj slučaj neće biti kod nas", kroz smijeh govori Katarina, koja je posebno oduševljena dvjema kupaonicama.

image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX

"Doskočili smo borbi u kupaonici. Igor ima svoju, ja svoju. Mogu vam reći da smo se preporodili otkako smo se uselili", objašnjava kroz smijeh Katarina. Da je stan ispunio sve njezine snove, možda se najbolje vidi po garderobi. Cijela jedna soba pretvorena je u walk in ormar.

image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/ CROPIX

"Oduvijek sam znala kako želim da izgleda. Mnogo prostora za vješanje jer ne volim police na kojima se slaže odjeća. Željela sam da je sve vidljivo, ali da se ne skuplja prašina, stoga smo odabrali sistem sa staklenim vratima. Za klizna vrata u stanu nisam željela ni čuti jer me taj tip vrata izluđuje. Bitan mi je bio i make-up stolić okrenut prema prozoru jer se uvijek šminkam na dnevnom svjetlu. Ladica za nakit je također bila must have detalj jer sam oduvijek željela imati uredno složen i vidljiv nakit tako da ne moram prebirati po kutijicama. Walk in je dio stana na koji svi, pogotovo žene, ostanu bez teksta, a bome i ja svakog dana jer sam o tome toliko dugo sanjala", govori Katarina, ne skrivajući sreću.

Stan su, kaže, odmah odlučili urediti do kraja. Znala je da ako nešto ostave za kasnije to vjerojatno neće odraditi, zato su sredili sve do posljednjeg detalja. Bitan kutak u stanu, odnosno dva, dobila je i Katarinina mačka Mjaumix koja se izležava u dnevnom boravku i spavaćoj sobi, a u hodniku se vere po grebalici.

"Gospođica je dobila svojih nekoliko kutaka u stanu, no, da budemo realni, njezin je ionako cijeli stan. Jako malo joj je trebalo da se privikne na stan i doživi ga kao svoj, baš kao i nama", zaključuje Katarina.

Linker
05. ožujak 2024 12:30