ČISTA EKLEKTIKA

Zavirite u stan zagrebačke dizajnerice: "Ne želim da mi stan izgleda kao minimalistički hram"

Dom Lane Puljić šarmantno je eklektičan, baš poput njezinog modnog izričaja, a omiljeni joj je kutak onaj s gramofonom i kolekcijom starih ploča koje je dobila na dar od poznatog domaćeg rokera.

Samo jedan pogled na police s knjigama i dragim sitnicama u dnevnom boravku modne dizajnerice Lane Puljić dovoljan je da odmah poželite nešto s njih posuditi - primjerice stare gramofonske ploče Davida Bowieja i Bruce Springsteena, monografiju Yvesa Saint-Laurenta sa svim kolekcijama visoke mode koje je slavni pariški dizajner kreirao od 1962. do 2002. ili komplet turističkih vodiča kroz najpoznatije europske gradove. Tu je i dio s krimi romanima, knjige o filmu, kolekcija glazbenih CD-a te suveniri koje je poznata zagrebačka dizajnerica donijela s putovanja za koje konstatira da joj "hrane um i dušu". Ukratko, gomila zanimjivih stvari koje svjedoče o Laninoj svestranosti.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Moj dom je odraz mog karaktera, a termin koji mi prvi pada na pamet kad razmišljam o tome kako bih ga opisala jest eklektika. Moj stan je nastajao organski, ni u jednom trenutku ga nisam išla ciljano uređivati, već su u njega ulazile stvari koje su mi bile važne u određenim razdobljima. On je kombinacija starinskih i modernih komada, a svaki je podsjetnik na neki period mog života. Ponekad mi dođe da ga preuredim, ali ja jednostavno nisam tip osobe koji bi se osjećao dobro u stanu u kojem sve savršeno paše jedno s drugim jer mi u takvih prostorima nedostaje duha i dinamike. Baš kao što volim nositi različite modne stilove i slušam potpuno različite vrste glazbe, ovisno o raspoloženju i danu, tako mi se sviđaju i sasvim različiti komadi namještaja i dizajnerski pravci. To je možda čudno, s obzirom na to da sam po struci arhitektica, ali stvarno mi nije napeto da mi stan izgleda kao minimalistički hram izašao iz nekog časopisa o unutarnjem uređenju", kaže Lana, provodeći nas kroz stotinjak kvadrata svog živopisno uređenog stana na sjeveru grada, čije zidove krase umjetnička djela, mahom radovi domaćih umjetnika - Kniferovu grafiku si je sama kupila za rođendan jer ju je dugo željela, dok je, primjerice, slika Vaska Lipovca bila dar. Stan je u vlasništvu njezine obitelji već 15 godina, a posljednje četiri godine Lana ga dijeli s 14-godišnjim mačkom Maom, kojeg je udomila s ulice, a koji nas je dočekao u dnevnoj sobi. Kao glazbena podloga našem posjetu s gramofona su dopirali zvuci Springsteenovog duplog albuma objavljenog davne 1986.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Album je dar Jure Stublića, našeg obiteljskog prijatelja, koji mi je prije tri godine poklonio svoju kolekciju gramofonskih ploča kad je prodavao majčinu kuću. Inače, njegova mama Vesna i moja baka bile su najbolje prijateljice, a Vesna je kriva što sam se zainteresirala za modni dizajn. Naime, ona je bila vrsna krojačica i šivala kostime za poznate domaće operne pjevačice tog vremena, a ja sam još kao djevojčica bila fascinirana time koliko je u svom poslu precizna, pedantna i maštovita. U periodu djetinjstva često me znala pričuvati i sa sigurnošću tvrdim da je za sve damsko u meni zaslužna upravo ona. Šivala mi je predivne komplete, učila me svirati pianino i usadila ljubav prema modi", prisjeća se Lana.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Kad god se zaželi svoje kolekcije, poznati glazbenik Jura Stublić navrati do nje na pivo, pa s prijateljima organiziraju večer slušanja ploča.Glazba je, naglašava, važna stavka u njezinom životu, a iako može slušati sve i svašta, od elektronike do r&b-a, u duši je ipak okorjela rokerica, u čemu je vjerojatno i Jura odigrao neku ulogu. Najveći je problem, priznaje 36-godišnja Zagrepčanka kroz smijeh, kad tijekom tih njihovih glazbenih večeri netko mora odložiti svoje pivo i ustati se kako bi okrenuo ploču.

image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Za razliku od starih ploča, većinu sam dobila od Jure ili moje mame, gramofon je nov, a priča o njegovoj kupovini vrlo zanimljiva i vezana za prekid jedne moje duge veze. Naime, kad smo se razišli, moj bivši je pokupio iz stana sve stvari koje je donio - televizor, hladnjak, blagovaonski stol i stolice te radni stol, pa je nakon njegovog odlaska u mom stanu doslovno zavladala pustoš. Imala sam samo kauč i svoj kompjutor. E, sad ćeš ti kupiti nešto po svojoj želji, rekla sam sama sebi i otišla po gramofon!", priča Lana.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Ploče nisu jedino što popularna dizajnerica skuplja. Priznaje da je slaba i na odjeću, pa joj ugradbeni ormari u tri spavaće sobe pucaju po šavovima od količine robe, a dvije su se tijekom vremena spontano transformirale - u garderobe.

"Volim odjeću, skupljam je i teško bacam stvari. Gledam na odjevne predmete kao na mala remek-djela, imam pozamašnu kolekciju vintage komada od mame, tate, bake i djeda, a nije mi strano spasiti i nešto od drugih ljudi. A tu je, naravno, još i sve ono što sama dizajniram. Trudim se držati neki red u smislu da je odjeća posložena po godišnjim dobima i funkciji, pa je u jednom ormaru sportska, u drugom elegantna, u trećem casual...", otkriva Lana.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Iako je završila Arhitektonski fakultet, ljubav prema modi ipak je prevladala, a u želji da nadogradi svoje znanje i izbrusi taj talent, Lana je završila jednogodišnji diplomski studij modnog dizajna na prestižnom London College of Fashion. Otkad se 2017. vratila kući u Zagreb radi pak punom parom na svom modnom brendu "Lokomotiva", koji obožavaju sve domaće ljubiteljice mode.

"Trenutno završavam jesensko-zimsku kolekciju, a osim nje i jednu capsule kolekciju koju ću predstaviti na isti dan kad bude lansiran moj redizajnirani web shop. Često paralelno radim na više projekata, tako da sam rijetko kad kod kuće, ali kad jesam, volim taj osjećaj mira i udobnosti koji mi moj dom pruža", kaže Lana.

Linker
19. travanj 2024 17:57