BILJANA BLIVAJS/ CROPIX
ATELIER SREĆE

Zlatni savjeti za izradu božićnog vjenčića

Anti Jurkoviću blagdani su omiljeno doba godine - kad iz njegovog zagrebačkog atelijera izlaze maštoviti vijenci - a jedan je osmislio samo za nas.

Anti Jurkoviću blagdani su omiljeno doba godine - kad iz njegovog zagrebačkog atelijera izlaze maštoviti vijenci - a jedan je osmislio samo za nas.

U zagrebačkoj Maloj ulici krije se velika sreća: tamo je cvjećarnica Ante Jurkovića u kojoj već traje blagdansko raspoloženje. S raskošnom jelom, mašnama, kuglicama, Djedom Mrazom, adventskim vjenčićima i raznobojnim figurama ptica, njegov Atelier Sreće prava je božićna oaza pa čim zakoračite u taj prostor, obuzme vas osjećaj mira, zadovoljstva, ugode i optimizma.

Takvom smirenom i ugodnom energijom zrači i 26-godišnji cvjećar koji je svoj posao izgradio ne na temelju sreće, već upornosti. Horoskopski “dvostruki Ovan”, Ante je nakon završene cvjećarske izobrazbe u Rijeci ondje otvorio veliku cvjećarnicu, no tajming baš i nije bio sretan: taman kad je počeo raditi, izbila je pandemija koronavirusa i posao je stao. To je bio znak da krene dalje - s 50 eura došao je u Zagreb, počeo izrađivati aranžmane i ukrašavati domove prijateljicama, a one su to podijelile na Instagramu...

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Prije godinu dana pokrenuo je posao u Zagrebu, smršavio 45 kilograma - ranije nakupljenih zbog stresa - i ponovno se našao u svom sigurnom okružju cvijeća raznih vrsta, boja, mirisa i oblika. Njegova posebna veza s cvijećem traje još od djetinjstva: cvjećarnicu su, naime, imale i njegova baka i mama. Inspiracije mu ne manjka, no dolazi u trenutku - u stvaranju maštovitih aranžmana vodi ga ljepota cvijeća. Stoga za klijente, pa bilo to i one vrlo zahtjevne, ne radi skice, već razgovara o željama, razgleda prostor pa ponudi rješenje koje smatra najprikladnijim, u što se na koncu klijenti i sami uvjere.

Nedavno je održao prvu, probnu, kako kaže, radionicu izrade adventskih vjenčića koju, prema iskazanom interesu, planira dogodine proširiti, a najveća želja mu je otvoriti veliku robnu kuću s cvjećarnicom, ukrasima za dom, kavanom i slastičarnicom po uzoru na one u Beču. Za čitateljice i čitatelje Glorije IN Ante je osmislio originalni adventski vijenac od grančica čempresa i srebrnog bora, ukrašen dehidriranim crvenim ružama, kuglicama i mašnama, zlatnim figurama jelena te visokim i tankim, elegantnim svijećama - kojim je istodobno tradicionalan i suvremen, minimalistički i raskošan.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Pritom je podijelio i nekoliko savjeta onima koji sami žele napraviti adventski aranžman.

"Nemojte koristiti umjetno cvijeće. Ja radim gotovo isključivo s pravim, umjetne inačice koristim minimalno i samo kad nema sličnog primjerka u prirodi", savjetuje Ante kojem su najdraže hortenzije i amarilisi.

ZLATNI SAVJETI

  • Adventski vijenac sa svijećama je najlakše oblikovati na cvjećarskoj spužvi. Pazite da grančice budu dovoljno gusto poslagane, da se spužva ne vidi.
  • Pomoću tanke žice nabodite razne ukrase prema želji, kao i svijeće. Njih je iznimno važno dobro učvrstiti zbog opasnosti od plamena.
  • Spužvu svakih nekoliko dana zalijte vodom kako bi vam aranžman ostao svježeg izgleda.
  • Ako radite vjenčić za vrata, najvažnije je imati dobro učvršćenu osnovnu formu od prepletenih grana koje prekrijte odabranim zelenilom i ukrasima.
  • Vjenčić prskajte vodom, kako bi što dulje potrajao, osobito u grijanim prostorima sa suhim zrakom.
Linker
01. svibanj 2024 00:17