najbolji glumci

30. Festival glumca: Arijana Čulina oduševila je ulogom u predstavi ‘55 kvadrata‘

Proteklih dana Ilok je bio centar glumačkog svijeta: kući su s nagradama otišli glumački veterani, ali i mladi glumci od kojih su neki tek izašli s Akademije dramske umjetnosti, a svoje prve nagrade doživjeli su kao veliku čast i priznanje struke.

Dodjelom nagrada i priznanja u Iloku, ovogodišnjem gradu domaćinu, završio je 30. Festival glumca. U konkurenciji za nagrade bilo je 15 predstava iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije koje je za festival odabrao izbornik Zijad Gračić, dok je o najboljima odlučivao ocjenjivački sud u kojem su bili Mirela Brekalo Popović, Maro Martinović i Miroslav Čabraja.

Splitska glumica Arijana Čulina dobila je nagradu Fabijan Šovagović za ulogu u predstavi "55 kvadrata" splitskog HNK-a za koju je dobila i Marula na nedavno završenim 33. Marulićevim danima.

image

Scena iz nagrađivane predstave 55 kvadrata splitskog HNK

HNK SPLIT

"Mislim da su presudile nijanse zašto sam je ja dobila, a ne netko drugo iz moje predstave. Godinama dolazim na Festival glumca, ali prvi put sam dobila nagradu i zahvaljujem žiriju što je prepoznao moj rad", kazala je Arijana Čulina.

Nagradu Fabijan Šovagović dobila je i riječka glumica Olivera Baljak za ulogu Bele u predstavi "Otočka terca" prema tekstu "Sjecišta" Beatrice Kurbel u režiji Ivana Vanje Alača.

Nagrada "Fabijan Šovagović" za najboljeg glumca dodijeljena je Ivanu Simonu za ulogu Nikše u predstavi "Mala zabava" te Davoru Jurešku za ulogu učitelja Škunce u "Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja" Ive Brešana u režiji Dražena Ferenčine i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Kazališta lutaka Zadar.

image

Zijad Gračić bio je ovogodišnji izbornik Festivala glumca

ZELJKO PUHOVSKI CROPIX

Nagradu "Vanja Drach" za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava "Mala zabava" Vanje Jovanovića/Petre Pleše u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Sveučilišta u Zagrebu - Studentskog centra - Teatra &TD iz Zagreba.

Nagrada "Ivo Fici" za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina dodijeljena je Luki Knezu za ulogu u predstavi "Mala zabava", dok je nagrada "Nada Subotić" za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina pripala Luciji Dujmović za ulogu Lucije u predstavi "Studentica" autorice Dorotee Šušak prema improvizacijama glumaca u režiji Christiana Jean-Michela Jalžečića i produkciji Divan teatra iz Zagreba.

image

Zlatko Vitez dobio je nagradu Ivo Gregurević za poseban doprinos festivalu

NERA SIMIĆ/ CROPIX

Za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade nagradom "Nevenka Filipović" nagrađena je Zdenka Šustić za ulogu Vještice u predstavi "Ivica i Marica" Braće Grimm u režiji Luke Juričića i produkciji Lutkarske scene "Ivana Brlić-Mažuranić" Scena "I.B.M." iz Zagreba.

Odlukom Festivalskog vijeća Festivala glumca nagrada "Ivo Gregurević" za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu dodijeljena je Zlatku Vitezu, a nagrada "Zvonimir Torjanac" za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti Himzi Nuhanoviću.

Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Ivica Pucar ocijenio je da je 30. Festival glumca ispunio sva očekivanja. "U organizacijskom smislu smo napredovali, a posebno me veseli što je na ovom festivalu priliku dobio dobar dio mladih kolega koji su pokazali i dokazali da na njih hrvatsko glumište može itekako računati".

Linker
19. travanj 2024 15:30