Monoplay

Ako vas put odnese u Zadar, ne propustite festival suvremenog plesa

Mali i nepretenciozni festivali kao Monoplay sve više postaju način progovaranja velikog potencijala zadarskih umjetničkih snaga koje se izpoljavaju kroz brojne i raznolike umjetničke izraze.

Monoplay je međunarodni festival suvremenog plesa posvećen isključivo solo formi, a ove godine doživljava petnaesto izdanje. U razdoblju od 23. do 26. kolovoza u centru grada starog tri tisuće godina, u Kazalištu lutaka Zadar, održavat će se programi koji uključuju predstave suvremenog plesa, performanse, izložbe, razgovore, promocije, okrugle stolove, filmove, art caffe, koncerte i druženja. Organizatori Zadarski plesni ansambl, ističu kako je svaki dolazak na Monoplay kompletan večernji izlazak jer sve što vam treba za kvalitetnu kulturu življenja je na jednom mjestu.

image
BUCINEL BORUT

Monoplay se održava pod geslom "Kraj kolovoza, a opet solo". Ove godine organizatori su spojili festival Monoplay s edukativnom platformom STREAM Zadar koja nudi radionice klasičnog baleta s Libby Farr, suvremenog plesa uz Ninu Fajdigu te intenzivne tjelesne radionice Kung Fua i Qi Gonga uz vodstvo Andrea Zupančiča.

image

Plakat 15. izdanja Monoplaya

Monoplay

Budući da su mladi naraštaji te posebnost zadarske plesne scene od velikog značaja od samog pokretanja festivala Monoplay, redovito se predstavljaju radovi mladih umjetnika studenata Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba i Studija neverbalnog kazališta iz Osijeka uz obavezno predstavljanje zadarske plesne scene čiji plesači tijekom ovog događanja imaju priliku predstaviti se kroz izazovan format solo izvedbe publici koja dolazi iz raznih dijelova Hrvatske i Europe.

image

Plesač i koreograf Ognjen Vučinić

Monoplay

Festival otvara 23. kolovoza zadarska plesna scena koreografijom u dvorištu Kazališta lutaka Zadar nazvanom Razvoj pokreta kao homage Nives Šimatović Predovan, jednoj od osnivačica Zadarskog plesnog ansambla preminuloj prije dvadeset godina. Prvi dan na velikoj sceni Kazališta lutaka odigrat će se predstava VENUS: between captivity and flight autorice Male Kline iz Slovenije. Drugi dan festival ugošćuje zadarsku plesnu umjetnicu s ljubljanskom adresom Ladu Petrovski Ternovšek s multimedijalnom predstavom Priče iz tišine. Treći dan Festival predstavlja epski solo horor mjuzikl u tri čina "Dracula and the Girl and the Gloomy Forest". U ovoj predstavi Bence Mezei iz Mađarske, koji potpisuje tekst i režiju, zajedno s izvođačicom Idom Hellsten iz Švedske, istražuje i isprepliće popularne formate suvremenog plesa, horor filma, glazbenog kazališta i epske poezije. Posljednji dan festivala 26. kolovoza, rezerviran je za dugovječnu i vrlo atraktivnu izvedbu predstave "Rave(On)!" u izvedbi Ognjena Vučinića nastaloj u suradnji s Alexandrom Madsen, a u produkciji Masa dance company iz Zagreba.

image
Petra Veber

Tijekom Festivala prikazat će se i nekoliko plesnih filmova autorica Martine Nevistić Vukobrat i Josipe Štulić te članova umjetničke organizacije Škvadra. Svaka festivalska večer završit će glazbom lokalnih zadarskih glazbenika, a posljednji dan održat će koncert osebujna dramaturginja i multimeijalna umjetnica Ane Paška.

Linker
17. travanj 2024 15:35