Više od života

Autobiografija Mire Furlan u pretprodaji: Životna priča naše najveće dive već se može naručiti

U autobiografskoj knjizi ‘Voli me više od svega na svijetu‘ dovršenoj pred preranu smrt Mira Furlan pripovijeda o svemu što joj se događalo, prijevod na hrvatski konačno je objavljen.

Mira Furlan je bila najveća filmska i kazališna diva ovih prostora, a njezin život bio je više od života: prepun uzbuđenja, veličanstvenih uspjeha, padova, ljubavi i izdaja.

Autobiografija Mire Furlan čita se kao roman. Glumica ju je napisala na engleskom jeziku, a izvornik "Love Me More than Anything in the World" je konačno preveden na hrvatski, te je u izdavačkoj kući Fraktura krenula pretprodaja. "Voli me više od svega na svijetu" je knjiga koja s puno sentimenta i osjećaja, a uvijek beskompromisno, s mnogo suza i smijeha, evocira ne samo Miru Furlan nego i cijeli jedan svijet. U autobiografiji slavna glumica ništa ne izostavlja i ne štedi nikoga, a ponajmanje sebe.

image

Autobiografija Mire Furlan

FRAKTURA

“Da li pišem ovu knjigu za tebe? Da bi ti mogao razumjeti što se dešavalo prije tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svijet iz kojeg su potekli tvoji roditelji? Da li uopće želiš znati nešto o tome? Da li ti treba ta teška prtljaga, prtljaga koju tvoja majka vuče sa sobom cijeli svoj život, ne nalazeći načina da je bar načas odloži?

Ili pišem za sebe, sebi? Zašto? Da li zato da ‘bolje razumijem samu sebe’ pokušavajući detektirati skrivenu ‘priču’ u raštrkanom, nelogičnom, kaotičnom narativu svojega života?

Čitajte i: Skromna, ranjiva, a tako snažna: Grlić, Udovički, Tanović... govore nam o velikoj Miri Furlan

Dok sam pokušavala odgovoriti na ta pitanja na koja odgovor nije moguć, boreći se s riječima jezika koji nije moj (iako se drsko pretvaram da jest), desilo se nešto jako čudno: odrastao si. Ne samo to: Amerika je postala drugačija zemlja, zemlja zlokobno slična mjestu koje smo nekoć napustili s užasom i u očaju. Više nema sumnje da su sile koje su nas istjerale iz naših domova izvojevale globalnu pobjedu. Već smo se jednom borili s tim silama. Sada smo umorni. Iscrpljeni ponavljanjem.

Usto, prilično neobično, ova knjiga postaje drugačija knjiga. To više nije knjiga sjećanja na daleko mjesto i daleko vrijeme. Ona postaje nešto puno drugačije: molba Americi i svijetu.”

image

Mira Furlan bila je najveće filmske i kazališne dive naših prostora.

LUKA GERLANC/CROPIX

Više od života

Život najveće filmske i kazališne dive naših prostora Mire Furlan bio je više od života, prepun uzbuđenja, veličanstvenih uspjeha, padova, ljubavi i izdaja. U autobiografskoj knjizi dovršenoj pred preranu smrt Mira Furlan pripovijeda, literarno moćno, svoj život i živote svojih bližnjih - od sudbine majke Branke i oca Ivana te bake Ljube do supruga Gorana i sina Marka, kojem je knjiga i posvećena.

Čitajte i: Nebeski rođendan glumačke dive! Mira Fulran danas bi, da je opaki virus nije koštao života, napunila 66 godina

Bez zadrške Mira Furlan čitatelja uvodi u vlastiti svijet, u svoje intimne drame, razmišljanja i karijeru. Voli me više od svega na svijetu oživljava vrijeme koje je nestalo u ratu, generaciju i pojedince koji su vjerovali u bolji i sretniji svijet te zbog toga, pogotovo ako su bili nadnacionalni poput autorice, početkom sukoba u bivšoj Jugoslaviji za njih više nije bilo mjesta u novim državama. Emotivna, moćna proza u kojoj pratimo život mlade intelektualke koja odrasta u disfunkcionalnoj obitelji te se odlučuje za glumu, gdje se smjenjuju sreća i nesreća, proza u kojoj vidimo i lice i naličje slave, urezuje nam se svakim zarezom, svakom rečenicom pod kožu. Ne izostavljajući ništa i nikoga, ne štedeći nikoga, a najmanje sebe, Mira Furlan napisala je autobiografiju koja se čita kao roman. U njoj se ostvaruje “američki san”, ali, naposljetku, najvažnija je ljubav, koja joj je pomogla da lakše brodi karijerom.

image

Mira Furlan preminula je 20. siječnja 2021.

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

"Voli me više od svega na svijetu" knjiga je koja s puno sentimenta i osjećaja, a uvijek beskompromisno, s mnogo suza i smijeha, evocira ne samo Miru Furlan već i cijeli jedan svijet, poput Atlantide potopljen, ali ne i zaboravljen. Dosad ste poznavali Miru Furlan glumicu, a nakon ove knjige poznavat ćete i Miru Furlan - osobu.

Knjigu "Voli me više od svega na svijetu" može se do 15. 12. naručiti po pretprodajnoj cijeni za 224,10 kn i s besplatnom dostavom. Samo u Frakturinoj web-knjižari do 15. 12. ili do isteka zaliha, sve detalje možete pronaći na Frakturinoj web stranici.

Linker
16. kolovoz 2023 21:35