Uglazbljena poezija

Bend Sjeverozapad objavio ‘Pomrčinu‘, konceptualni album posvećen cijenjenom pjesniku

Album je kao CD dostupan isključivo uz časopis Poezija, a u digitalnom obliku može se nabaviti na svim platformama.

Konceptualni album koji spaja poeziju i glazbu, projekt je glazbenika okupljenih pod imenom Sjeverozapad. Nedavno su najavili izlazak svog albuma "Pomrčina", koji je sada dostupan. Pod imenom Sjeverozapad okupio se bend s vizijom: uglazbiti ciklus pjesama Stojana Vučićevića pod nazivom "Potpuna pomrčina Sunca na otoku Grguru petnaestog veljače 1961." Riječ je o pjesmama i stihovima vezanim za pjesnikovo izdržavanje kazne na Svetom Grguru, na kojem je Stojan završio kao gimnazijalac s 19 godina, otoku tri kilometra udaljenom od poznatijeg Golog otoka, s kojim je Grgur osim geografskog položaja, dijelio namjenu - na njemu je bila kaznionica za žene i mlade.

image

Objavili su konceptualni album

PRESS

Takav projekt predstavlja zanimljiv izazov za glazbenike Sjeverozapada, jer jedna cjelina kao što je zbirka poezije, zahtjeva da se glazba ili album pišu kao koncept. Konceptualni album pred glazbenika postavlja izazov kojim se današnja glazba u globalu rijetko bavi; kako napraviti kompleksno djelo u kojem se od početka do kraja provlači jedna ili nekoliko misli ili motiva. U ovom slučaju, pjesnik vješto kombinira motive koji su savršeno legli u format konceptualnog glazbenog albuma.

image

Sjeverozapad

PRESS

Album je predstavljen singlom "III.", koji je, kako i sam naziv kaže, treća od deset pjesama na albumu, pjesma koja najidealnije kombinira dva aspekta, točnije, lajtmotiva albuma: mrak i svjetlost. Album se može nabaviti na CD-u uz novi broj časopisa Poezija, a koji izlazi u prosincu, a od sada je u izdanju PDV Recordsa dostupan i na svim digitalnim platformama.

image

Album ‘Pomrčina‘

PRESS

Članice i članovi benda su: Zvonka Obajdin na klaviru i vokalu, Nikola Brkljačić na gitari i vokalu, Helena Ernoić na bas gitari i Hrvoje Matašin na bubnjevima, a tijekom snimanja prvog dijela albuma bas je svirao Matko Boršić. Album je sniman i miksan u Pod.room studiju Dražena Gavrilovića, u produkciji Nikole Brkljačića i Dražena Gavrilovića, a masterirao ga je Pavle Miholjević.

Linker
15. travanj 2024 13:14