SAVRŠEN DAR

Blagdanske preporuke za sve književne ukuse: S ovim naslovima nećete pogriješiti!

Iz bogate ponude domaćih izdavačkih kuća za vas smo izdvojili nekoliko naslova s kojima zasigurno nećete pogriješiti. Od biografija slavnih do fantasyja, napetih romana i svjetskih bestselera, na našoj se listi našlo za svakoga ponešto.

Blagdani su pred vratima, a vi još uvijek niste pronašli poklone za vaše najmilije? Umjesto još jednog para čarapa, mirisne svijeće ili parfema, odaberite za njih dar koji ih nikada neće prestati darivati - dobru knjigu.

Iz bogate ponude domaćih izdavačkih kuća za vas smo izdvojili nekoliko naslova s kojima zasigurno nećete pogriješiti. Od biografija slavnih do fantasyja, napetih romana i svjetskih bestselera, na našoj se listi našlo za svakoga ponešto.

dr. sc. David A. Sinclair i Matthew D. LaPlante: Životni vijek – zašto starimo, a ne moramo

image

sr. c. David A. Sinclair i Matthew D. LaPlante: Životni vijek - Zašto starimo, a ne moramo

Je li moguće produljiti životnu dob na 120, pa i 150 godina, a istodobno zadržati zdravlje i vitalnost? Iako pitanje zvuči kao da je izrečeno daleko izvan znanosti, neočekivano optimističan odgovor stiže iz laboratorija jednoga od vodećih svjetskih znanstvenika. Sve što su nas učili o starenju posve je pogrešno, odgovorno tvrdi dr. sc. David A. Sinclair, svjetski poznat stručnjak za dugovječnost, znanstvenik i harvardski profesor genetike te jedan od sto najutjecajnijih ljudi na svijetu prema izboru časopisa Time.

Ako želite saznati kako možemo usporiti ili čak obrnuti naš genski sat, pročitajte revolucionaran svjetski bestseler Životni vijek – zašto starimo, a ne moramo u kojemu dr. sc. David A. Sinclair, jedan od vodećih inovatora svoje generacije, provokativno piše: "Starenje jest bolest, ali ta je bolest izlječiva". U knjizi koju su preveli Ivan i Katarina Ott autor nudi vrhunske savjete o tome kako preuzeti kontrolu nad svojim zdravstvenim stanjem i uvesti jednostavne promjene koje pomažu ne samo u produljenju života nego i u povećanju njegove kvalitete.

George R. R. Martin, Elio M. García, Jr., i Linda Antonsson: Uspon Zmaja – Ilustrirana povijest dinastije Targaryen (svezak prvi)

image

George R.R. Martin: Uspon zmaja

PRESS

Bez ovoga djela nije moguće do kraja razumjeti događaje iz književnoga serijala Pjesma Leda i Vatre i romana Vatra i krv prema kojima su snimljene TV serije Igra prijestolja i Zmajeva kuća. Raskošno oslikana povijesna monografija koju potpisuju George R. R. Martin, Elio M. García, Jr., i Linda Antonsson, s više od 150 ilustracija u boji, veličanstven je uvod u povijest kuće Targaryen, legendarne dinastije čiju sagu prati HBO-ova serija Zmajeva kuća, vremenski smještena prije Igre prijestolja. Luksuzno ilustrirano djelo Uspon Zmaja u prijevodu Marka Marasa savršeno je štivo za dobre poznavatelje Zapadnih Zemalja, ali i za one koji su se prvi put upoznali s Targaryenima, najmoćnijom obitelji Sedam Kraljevina, u seriji Zmajeva kuća.

Priča o političkim spletkama, savezima i izdajama, puna plemenitosti i podlosti, ujedno je i priča o jedinoj obitelji gospodara zmajeva koja je preživjela Propast Valyrije. Monografija Uspon Zmaja opisuje kada je targaryenska moć nastala i kako je rasla u Zapadnim Zemljama, a obuhvaća povijest koju je George R. R. Martin prvi put opisao u epskoj Vatri i krvi, od Aegona Targaryena, osvajača Zapadnih Zemalja, do zlosretnog Plesa Zmajeva, krvavoga građanskog rata koji je zamalo zauvijek okončao targaryensku dinastiju.

Gabrielle Zevin: Sutra, i sutra, i sutra

image

Gabrielle Zevin: Sutra, i sutra, i sutra

Sam i Sadie upoznaju se u bolnici 1987. Sadie posjećuje sestru, Sam se oporavlja od automobilske nesreće. Dani i mjeseci sporo prolaze, no u zajedničkom igranju igrica pronalaze sreću, bijeg, žestoku konkurenciju i – posebno prijateljstvo. Prijateljstvo ipak biva naprasno prekinuto i djeca se vraćaju u svakodnevicu.

Susret na postaji podzemne željeznice, osam godina kasnije, vraća ih u djetinjstvo i uskoro započinju raditi ono što vole – zajednički stvarati virtualne svjetove. Suradnja ih pretvarau superzvijezde i svijet preko noći postaje njihov. No to ih ne može zaštititi od svega što život donosi.

Sutra, i sutra, i sutra američke spisateljice Gabrielle Zevin priča je o savršenim svjetovima koje Sadie i Sam stvaraju, nesavršenu svijetu u kojem žive i svemu što može doći nakon uspjeha: novcu, slavi, dvoličnosti, tragediji…

Damon Galgut: Obećanje

image

Damon Galgut: Obećanje

PRESS

Damona Galguta, jednoga od najvažnijih pisaca današnjice, podrijetlom iz Južnoafričke Republike, ne treba posebno predstavljati. Trostruki kandidat za Booker prošle je godine osvojio tu prestižnu nagradu za roman Obećanje u kojemu oslikava pad i propast bjelačke južnoafričke obitelji koja živi na farmi nedaleko od Pretorije. U toj priči o disfunkcionalnoj obitelji Swart i neispunjenu obećanju koje duguju svojoj vjernoj sluškinji Salome pogađaju nas nesmiljene i nježne istine. Obećanje je uvjerljivo, vješto ispripovijedano i samozatajno moćno, vrhunsko književno djelo. Prevela ga je Ana Josić.

"Damon Galgut nepretencioznom virtuoznošću ulazi u umove svih svojih junaka… Njegov jezik krasi flaubertovska jasnoća; on o obiteljskim prilikama pripovijeda intimno, a o južnoafričkoj slojevitoj povijesti rezonira znalački. Ovo je najvažniji roman u ovome desetljeću", zaključak je Edmunda Whitea, književnika i profesora na Sveučilištu Princeton.

O Galgutovoj prozi podjednako oduševljeno pišu njegovi kolege pisci, novinari i kritičari; uspoređuju je s velikim romanima modernizma te ističu da mu gotovo nema ravna kad je riječ o inovativnosti i moralnoj dosljednosti. Njegov višeslojni roman opčinjava čitatelje na mnogim razinama, od pozadinske slike Južnoafričke Republike o kojoj pripovijeda bez lažna moraliziranja do osobne priče s profinjenim i dubokim uvidom u složenost ljudskog srca.

Bev Vincent: Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice

image

Stephen King

PRESS

Trideset pet nakladnika iz cijelog svijeta, uključujući i Lumen izdavaštvo, pripremilo je monografiju Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice kao izniman rođendanski dar tom kralju horora, krimića i epskog fantasyja uz čije smo romane i priče odrastali, uživali u vlastitome strahu i učili o pop-kulturi. Riječ je o prvoj cjelovitoj kronološkoj monografiji o Kingovu životu i djelu, od početaka 1950-ih do danas, u prijevodu Marka Marasa.

Autor monografije Bev Vincent, izniman poznavatelj Kingova opusa i njegov prijatelj, zaviruje u radionicu jednoga od najpopularnijih pisaca današnjice i otkriva što je Kinga nadahnulo za pisanje pojedine priče ili romana, koje ekranizacije svojih djela voli, a kojih se odriče, zašto tako silno voli bejzbol i bostonski Red Sox, koje su se priče otele njegovoj kontroli i napisale same te koja je pjesma najsnažnije utjecala na njegovo književno stvaralaštvo.

Uz više od 400 fotografija iz obiteljskog albuma i uz naslovnice prvih izdanja njegovih djela, ova je monografija ujedno priča o kulturi koju su iznjedrila ostvarenja Stephena Kinga. Ona pokazuje da slavni američki pisac i u visokim godinama ostaje književni majstor bez premca, s produkcijom koja je zastrašujuća poput videozapisa na TikToku – ne prestaje.

Hernan Diaz: Dogovor

image

Hernard Diaz: Dogovor

PRESS

Svi su u New Yorku čuli za Benjamina i Helen Rask. On je legendarni tajkun s Wall Streeta, a ona genijalna kći ekscentričnih američkih aristokrata. Zajedno su se uzdigli do vrha naizgled beskrajnog bogatstva, ali po kojoj cijeni?

Glasine o njima okosnica su uspješnog romana iz 1937. koji su izgleda svi u New Yorku pročitali. No to nije jedina verzija te priče…

Dogovor, maestralan roman Hernana Diaza, priča je o bogatstvu i talentu, povjerenju i intimnosti, istini i percepciji. Književna slagalica u kojoj se traga za istinom raskrinkavajući zablude koje su često u središtu intimnih veza, ali i lakoću kojom moćnici manipuliraju činjenicama. Ovo iznimno hvaljeno djelo prevodi se na više od 25 jezika, a ušlo je i u širi izbor nagrade Booker te finale nagrade Kirkus.

Melanie Benjamin: Dječja mećava

image

Melanie Benjamin: Dječja mećava

PRESS

Nakon dužeg hladnog razdoblja 12. siječnja 1888. osvanuo je prekrasan dan. Stanovnici Teritorija Dakote napokon su izašli iz kuća i dopustili djeci da se vrate u škole bez teških kaputa. Ništa nije ukazivalo na tragediju koja će se uskoro dogoditi.

No točno u vrijeme kad su djeca završavala sa školom, započela je zastrašujuća mećava. Mlade učiteljice, mahom tek nešto starije od svojih učenika, iznenada su morale donijeti tešku odluku: zadržati djecu u školama riskirajući da se smrznu kad nestane drva za grijanje ili ih poslati kući nadajući se da se neće izgubiti u oluji?

Temeljena na ispovijestima preživjelih, Dječja mećava američke spisateljice Melanie Benjamin prati živote dviju učiteljica, sestara Raine i Gerde Olsen. Jedna od njih donijet će odluku zbog koje će postati junakinja, druga će zbog svoje biti izbačena iz zajednice…

Matthew McConaughey: Zelena svjetla i Zelena svjetla – vaš dnevnik, vaše putovanje

image

Matthew McConaughey: Zelena svjetla

PRESS

Autobiografija Zelena svjetla koju popularni glumac i producent Matthew McConaughey naziva "ljubavnim pismom životu", objavljena u prijevodu Vedrana Pavlića, ne silazi s vrha top-ljestvice najprodavanijih naslova u Hrvatskoj. Dodatno oduševljenje hrvatskih čitateljica izazvat će upravo objavljeno izdanje Zelena svjetla – vaš dnevnik, vaše putovanje s uputama, citatima i savjetima iz McConaugheyjeve knjige. Uz ovaj se dnevnik (128 stranica) možete smjelo suočiti sa sobom i prihvatiti odgovornost za to kakvi ste nekoć bili, kakvi ste danas i kakvi želite postati, poručuje ugledni hollywoodski glumac. Dnevnik će vam dati bolji uvid u odluke koje donosite, ponuditi savjete kako prevladati prepreke i omogućiti da ostvarite dragocjene osobne potencijale.

U Zelenim svjetlima McConaughey bez zadrške piše o odnosu s roditeljima, zlostavljanju u tinejdžerskoj dobi, glumačkom usponu i krizi te duhovnim traganjima, partnerstvu i djeci. U novom dnevniku poziva čitatelje da se uhvate ukoštac sa životnim lekcijama i shvate da poanta nikada nije pobijediti, nego razumjeti. I uvidjeti da se žuta i crvena svjetla s vremenom pretvaraju u zelena.

Linker
14. siječanj 2023 10:59