PUNI KRUG U DVA DESETLJEĆA

Daleka obala nas spaja! Uz blagoslov legendarnog Marijana Bana

Uoči koncerata u Zagrebu i Splitu pogledajte dokumentarni film koji prati američke nastupe Daleke obale u Chicagu i New Yorku, jedne od posljednjih u postavi s originalnim pjevačem i frontmenom benda.

Omiljeni splitski bend Daleka obala 23. travnja stiže u zagrebački Dom sportova, a 30. travnja na splitske Gripe, no prije toga obožavatelji mogu uživati u dokumentarnom dragulju, projekciji dokumentarnog filma 'Daleka obala u Americi' čija je zagrebačka premijera zakazana u srijedu 6. travnja u 20 sati u klubu Dva Osam na Jabukovcu. I to uz slobodni ulaz za sve posjetitelje.

image

Njujorški koncert bio je jedan od posljednjih u postavi s Marijanom Banom

PRIVATNI ALBUM

Film je montiran iz arhivskih materijala nastalih na američkim nastupima benda u New Yorku i Chicagu, a na njima su zabilježena uzbudljiva iskustva članova benda, među kojima je bio i pokojni gitarist Bogo Šoić-Mirilović, s turneje po Sjedinjenim Državama.

Naglasak je na turističkim, amaterskim snimcima Borisa Hrepića koji je zabilježio odlazak na NBA utakmicu, vožnju podzemnom željeznicom, posjet kući bluesa House of Blues te uspon na vrh nebodera - jednog od njujorških blizanaca, a u film su umontirane izjave aktera koji su se prisjetili putovanja i događaja otprije dva desetljeća.

image

Postava benda s novim frontmenom i pjevačem Jakšom Jordesom

NERA SIMIĆ/CROPIX

Neki kadrovi iz filma danas imaju posebnu emotivnu vrijednost, kao što je to primjerice bio posjet World Trade Centru, jer su tzv. njujorški blizanci, jedan od simbola Manhattana, 11. rujna 2001. srušeni u terorističkom napadu.

Čitajte i: VELIKI POVRATAK VESNE PISAROVIĆ: NAPOKON KONCERT U DOMU SPORTOVA ‘PROBUDI MI LJUBAV‘

Glazbenu kulisu filma čine snimke sa studijskog albuma Daleke obale ''1990 – 2000'', snimljenog po povratka u Hrvatsku. Naslovnica tog albuma, čiji je autor Boris Hrepić, nadahnuta je upravo tim putovanjem, a riječ je o posljednjem albumu benda u originalnoj postavi prije razlaza. Zbog velikog interesa njegovo je reizdanje objavljeno 2019. i bilo je među najprodavanijim albumima u Hrvatskoj te godine.

image

Članovi benda u posjetu njujorškim blizancima, neboderima Svjetskog trgovačkog centra 2000.

PRIVATNi ALBUM

Nedavna obljetnička reizdanja bila su povod i za ponovno okupljanje benda, ovaj put s pjevačem Jakšom Jordesom u ulozi frontmena, a njegov je dolazak u bend "blagoslovio" i Marijan Ban, zaključivši da samo Jakša zbog svoje specifične boje glasa može pjevati hitove Daleke obale.

A kako "Sad mi je ža", "Noć je prekrasna", "Morska vila", "Nema te", "Morski pas" i druge kultne pjesme zvuče uživo u izvedbi Jakše Jordesa publika će se moći uskoro uvjeriti u zagrebačkom Domu sportova i na splitskim Gripama. Dobar provod je u svakom slučaju - zagarantiran.

Linker
18. travanj 2024 17:00