Kronologija sjećanja

Desetljeća ljubavi i boli: Josipa Lisac priprema nešto posebno za 30. obiljetnicu odlaska njenog Karla

Ljubavna priča Josipe Lisac i Karla Metikoša jedna je od često prepričavanih. Upoznali su se 6.2.1971. u Petrinji na jednom nastupu, i zaljubili na prvi pogled.

Josipa Lisac najavila je posebne projekte kojima će se obilježiti 30. godišnjica smrti skladatelja, glazbenika i njenog životnog partnera Karla Metikoša. "Bit će sigurno posebno i lijepo. Imam naravno ideje koje su se svidjele mojim suradnicima i sve ćemo ih realizirati do 10. prosinca na samu godišnjicu", rekla je Josipa.

Na prvu godišnjicu Karlove smrti, 1992. godine održan je koncert naslovljen "Ritam kiše", po hitu Matta Collinsa u kazalištu ZKM. Ovaj projekt svojevrsnog Karlofesta izravno je uključio pedesetak umjetnika, što je bio presedan na dotadašnjoj glazbenoj sceni.

image
Josipa Lisac priprema brojne projekte za 30. obljetnicu Karlove smrti.
NIKOLA KNEZEVIC

Na desetu godišnjicu njegove smrti, 2001. godine, Josipa je nastupila uz deset svijeća na pozornici te eminentne glazbenike: Gojko Tomljanović ‒ klavijature, klavir, orgulje, Josip Grah ‒ truba, harmonika, Borna Šercar ‒ bubnjevi, udaraljke, Davor Ivelić ‒ bas gitara i Robert Vnuk ‒ gitara. Dio zvučnog zapisa s ovog koncerta, skupa s izvadcima koncertnih zapisa s ljubljanskih Križanki i mariborskog Lent festivala, objavljen je 2002. g. na dvostrukom albumu Josipa Lisac LIVE.

Na 20. godišnjicu smrti održala je neuobičajen koncert pod nazivom "Život je most". Koncert je održan u kazalištu Kerempuh na kojem je prikazan dokumentarni film o Karlu Metikošu s naglaskom na njegovu rock fazu iz 60-ih i njegove početke, ali i video zapis iz Afrike. Tom je prigodom Croatia Records objavila posebno izdanje "Priča", sastavljeno od dvostrukog CD-a s pjesmama iz doba Collinsove najveće popularnosti, knjige "Za dva kovčega slave", Karlovih memoara koji su objavjavljivani u nastavcima u Plavom vjesniku 1971. godine te knjigu nota s najvećim hitovima Josipe Lisac. Interesantno je da su te večeri o Karlu govorili njemu bliski ljudi, a Josipa Lisac je publiku iznenadila nesvakidašnjom izvedbom iz rock opere "Gubec-beg".

Čitajte i: Velika ljubavna priča: Josipa Lisac podsjetila na svoju neraskidivu vezu s Karlom Metikošem

Ljubavna priča koja inspirira mnoge

Ljubavna priča Josipe Lisac i Karla Metikoša jedna je od često prepričavanih. Upoznali su se 6.2.1971. u Petrinji na jednom nastupu, i zaljubili na prvi pogled. Do tada uspješnu karijeru pjevača pod imenom Matt Collins, Karlo je zamijenio jednako uspješnom skladateljskom, a u Josipi je pronašao svoju muzu. Uz Ivicu Krajača napisao je njene najveće hitove, zajedno su surađivali na trinaest albuma kao i u prvoj hrvatskoj operi "Gubec-beg", premijerno izvedenoj 1975. godine, a čiju ariju Ave Maria Josipa i danas pjeva na koncertima.

image
Iza Karla Metikoša ostala su brojna glazbena djela
PRESS

Iako će prethodnu godinu izvođači pamtiti kao jednu od najtežih zbog izostanka koncerata, Josipa Lisac održala ih je nekoliko u ljetnim mjesecima, a ove je godine uz prvi virtulani koncert održan na Valentinovo nastavila s koncertnim aktivnostima u sklopu projekta "Jer svirati se mora". Nakon dva održana koncerta u Slavonskom Brodu, glazbena diva najavljuje dolazak u Grožnjan, Varaždin, Zagreb, Split i Rijeku.

"Divni su bili koncerti u Slavonskom Brodu, drugu večer su bili mladi u publici , toliko su bili tihi i pažljivi da sam pomislila da ih nema.. U ovoj cijeloj situaciji važno je prilagoditi se. Ne zamaram se brojkama prodanih karata jer svi smo mi nekad svirali pred 50 ljudi i oni su jednako vrijedni našeg angažmana kao i 5000 ljudi. Sviđa mi se mogućnost održavanja i virtualnog koncerta jer kad su koncertni na otvorenom teško je predvidjeti vrijeme, a sad smo pokazali da i tome možemo doskočiti", dodala je Josipa.

Linker
19. travanj 2024 00:30