UMJETNIČKI PERFORMANS

Drugačija šetnja kroz stoljetnu zgradu Filodrammatice u Rijeci

Do petka, 9. rujna, Riječani će dobro im poznatu zgradu Filodrammatice, koja na adresi Korzo 28 obitava još od 1890., moći upoznati kroz sasvim druge oči – tuđa sjećanja. Tu im privilegiju omogućuju umjetnici Sanja Gergorić i Andrej Mirčev, članovi Udruge Prostor Plus, koji su došli na ideju tzv. peripatetičkog performansa, odnosno ture Filodrammaticom uz vodstvo glasa nevidljivog vodiča te audio snimki tuđih sjećanja na zgradu.

Za šetnju je potreban par slušalica, koje će za tu priliku dobiti svaki od posjetitelja, a autori najavljuju kako će se, tijekom ovog senzorno kompleksnog navigiranja kroz međuprostore osobnog i društvenog, odnosno dokumentarnog i fikcionalnog, posjetitelje fokusirati na povijesna proturječja Filodrammatice te u prvi plan gurnuti političku dimenziju sjećanja.

Impuls za audio-turu bila je, naime, Sanjina fotografija iz djetinjstva s pozornice tadašnjeg Doma JNA koja ih je povela do pitanja: kakva su „službena“, a kakva individualna, ona „mala“ i „nebitna“ sjećanja na Filodrammaticu? Uslijedio je sustavan i dugotrajan rad na prikupljanju arhiviranih informacija i snimanju te montiranju 20-ak intervjua s komadićima sjećanja. Ideja o zgradi, koja se kristalizirala tijekom istraživanja, jest da njena „aura“ isijava tu neku gorko-slatku melankoliju post-baroknog subjekta koji pokušava ostvariti kontinuitet svog identiteta ali nekako stalno u tome ne uspijeva. Povlačeći paralele s muzikom, koja je udarila temelje karakteru zgrade (izgrađene za potrebe talijanskog Filodramatskog društva), autori su ovaj istraživački projekt nazvali dissonanza sjećanje, aludirajući na disonantnu povijest, kao uostalom i sadašnjost zgrade, te disonancu dodatno apostrofirali i na razini izraza – koriste sjećanjē umjesto sjećanjā – uključivši u igru gramatičku nelogičnost, sraz, kleš.

Prikupljeni intervjui, pretočeni u sonične figure, u sklopu audio-ture imaju funkciju da re-insceniraju identitete, fikciju i povijest Filodrammatice. Tretirajući memoriju pojedinaca koji se prisjećaju svojih susreta sa (z)gradom kao impuls za izvedbu, šetnjom se alegorijski kruži oko melankoličnog dešifriranja prošlosti i „traumatične“ anticipacije budućnosti.

Publika je na ovaj peripatetički performans pozvana 8.9. i 9.9. u 18 i 19h, uz prethodnu najavu na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., budući da je broj posjetitelja po turi ograničen na njih 10. Nakon šetnje u petak, 9. rujna, koncert će održati sastav Šumovi protiv valova.

Linker
20. travanj 2024 08:39