Glasanje u tijeku

Film s ‘tisuću‘ nagrada: Nakon ekipe ‘Murine‘, sada i Kornati imaju šansu postati najbolja filmska destinacija

Najbolja europska lokacija za snimanje 2021. bit će proglašena u sklopu Europskog filmskog sajma u veljači.

Film "Murina" oduševio je domaću i svjetsku javnost i stručnjake, nakon brojnih nagrada koji je taj film osvojio na inozemnim festivalima, sada je zaslužan za to i da naša obala bude prepoznata kao najbolja lokacija za snimanje. Nacionalni park Kornati ušao je s filmom "Murina" Antonete Alamat Kusijanović u finale izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju, a glasati se može do 31. siječnja putem službene stranice Europske mreže filmskih komisija (EUFCN).

Nakon odluke stručnog žirija o pet finalista, o izboru pobjednika odlučuju isključivo glasovi publike, a svi sudionici glasanja ulaze u bubanj te će jedan sretni dobitnik osvojiti putovanje na pobjedničku lokaciju javlja HAVC. Glasuje se na putem EUFCN stranice, a najbolja europska snimajuća lokacija 2021. bit će proglašena u sklopu Europskog filmskog sajma u veljači.

Nagrađivani film na Kornatima se snimao od 28. rujna do 5. listopada 2019. godine. Producent Danijel Pek kaže kako scena koju su tamo snimili počinje kao ugodna plovidba na rajski otok, a završava dubokim sukobima glavnih protagonista.

Čitajte i: Nagrađena u Cannesu! Antoneta Alamat Kusijanović o karijeri i majčinstvu: ‘Sve stignem, nije tako teško kao što su mi prijetili‘

"Kornati su bili naš prvi izbor za tu scenu upravo zbog ljepote i opustošenosti - snažnog kontrasta beskrajnog plavetnila mora i golog kamena na suncu", rekao je, dodavši kako su tražili jedinstveni krajolik koji može postati mjesto za priču bez potrebe za dodatnom scenografijom. Po njegovim riječima, Kornati su bili jedna od rijetkih opcija koja je to mogla ponuditi, a kada su shvatili da mogu uključiti i spomenik palim vatrogascima Nikole Bašića u priču i da bi to mogla biti prijelomna točka za emocionalno stanje naših likova, "To je bilo to."

Pogledajte video

"Taj je spomenik remek djelo jednostavnosti - 12 križeva izrađenih od kamena pronađenih na licu mjesta, građenih starom tehnikom suhozida, istovremeno su lijepi i zastrašujući, dostojan podsjetnik na tragediju koja se tamo dogodila. S obzirom na sve navedeno, naši se likovi zaista nemaju kamo sakriti i upravo je to bilo savršeno okruženje za razotkrivanje svega što treba izaći na vidjelo", objasnio je Pek.

Čitajte i: Hrvatska glumica među zvijezdama na Berlinskom filmskom festivalu: Uvrštena među 10 najtalentiranijih europskih glumaca

Prisjetio se i da su Kornati i Murina obilježili zadnji dan snimanja u karijeri podvodnog snimatelja Zorana Mikinčića-Budina koji je sada u mirovini. "Nadam se da će mu ovaj posljednji posao ostati u savršenom sjećanju jednako kao i nama", zaključio je.

Impresivan popis nagrada

Glavne uloge u filmu, nagrađenom Zlatnom kamerom u Cannesu prošle godine, imaju Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis.

Gracija Filipović je za ulogu Julije uvrštena u program European Shootong Stars koji svake godine za vrijeme Berlinalea predstavlja deset najvećih glumačkih nada europske kinematografije.

Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

01 - Modified: 2022-01-25 13:50:24 - Feat.: 0 - Title: Kultni Tanhoferov film ‘H8‘ je restauriran i bit će pokazan na prestižnom Venice Classics
01 - Modified: 2022-01-25 13:50:24 - Feat.: 0 - Title: Kultni Tanhoferov film ‘H8‘ je restauriran i bit će pokazan na prestižnom Venice Classics
Linker
30. svibanj 2023 14:35