Mila Turajlić
 PRESS
glavne festivalske nagrade

Filmovi 'O očevima i sinovima' i 'Druga strana svega' osvojili Velike pečate na 14. ZagrebDoxu!

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja je održana u kinu Kaptol Boutique Cinema u Centru Kaptol, dodijeljene su nagrade pobjedničkim filmovima 14. ZagrebDoxa.

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja je održana u kinu Kaptol Boutique Cinema u Centru Kaptol, dodijeljene su nagrade pobjedničkim filmovima 14. ZagrebDoxa.

U utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, natjecalo se trideset i osam filmova. Međunarodni tročlani žiri činili su: nagrađivani hrvatski redatelj i snimatelj Boris Poljak, ujedno i predsjednik žirija, zatim selektor Filmskog festivala Sundance Harry Vaughn i poljska redateljica Anna Zamecka. Veliki pečat za najbolji film u međunarodnom natjecateljskom programu žiri je dodijelio filmu "O očevima i sinovima" sirijskog redatelja Talala Derkija. Svoju odluku obrazložili su riječima: "Žiri dodjeljuje glavnu nagradu filmu koji prikazuje kako jedan otac pretvara svoje sinove iz djece u obučene ubojice. Golemi rizik kojem se autor izložio donio nam je napetu kombinaciju ljubavi i ekstremizma koja se prenosi s koljena na koljeno." Međunarodni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: filmu "Grad sunca" gruzijskog redatelja Ratija Onelija i "Džungla te poznaje bolje" kolumbijske redateljice Juanite Onzage.

Regionalni žiri činili su: direktorica festivala Sheffield Doc/Fest Elizabeth McIntyre, Ralph Eue, selektor festivala DOK Leipzig i Ognjen Glavonić, redatelj, direktor i suosnivač Filmskog festivala u Pančevu. Veliki pečat za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa dodijelili su srpskom filmu "Druga strana svega" redateljice Mile Turajlić. Žiri je pojasnio da se radi o filmu koji tečno gradi pripovijest o potpunim suprotnostima spajajući svakodnevno i epsko. "Intimni prizori odnosa majke i kćeri odvijaju se ispred kulise turbulentne povijesti zemlje u stalnom prevratu. Dojmila nas se jasna struktura složene radnje i osjećajnost s kojom su dočarani veliki dokumentarni trenuci." Regionalni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: slovensko-hrvatskom filmu "Playing Men" Matjaža Ivanišina i hrvatsko-slovenskom filmu "Dani ludila" Damiana Nenadića.

PRESS
Damian Nenadić

PRESS
Mila Turajlić

Mali pečat za najbolji film autora/ice do 35 godina dodjeljen je filmu "Preko svih granica" poljske redateljice Marte Prus, a posebno priznanje dodjeljeno je američkom filmu "Lyana" redatelja Arona Koppa i Amande Kopp. Članovi žirija sekcije Movies That Matter nagradu za film koji na najbolji način promiče ljudska prava dodijelili su filmu "O očevima i sinovima" sirijskog redatelja Talala Derkija. Posebnim priznanjima žiri je nagradio mađarsko-njemački film Zarobljena žena autorice Bernadett Tuza-Ritter i češko-hrvatski U slučaju rata Jana Geberta.

Nagradu Teen Dox za najbolji film o problemima mladih osvojio je ruski film "Ljepota" Kristine Kuzakmetove, dok je posebno priznanje otišlo poljskom filmu "Zovite me Tony" redatelja Klaudiusza Chrostowskog. Nagrada Mojoj generaciji – koju dodjeljuje Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa, filmu autora svoje generacije – pripala je filmu Ljudska rijeka renomiranog kineskog redatelja, konceptualnog umjetnika i političkog aktivista Ai Weiweija. Ove godine na ZagrebDoxu je prvi put dodijeljena i Nagrada FIPRESCI – Nagrada Međunarodne federacije filmskih kritičara koja je pripala filmu "Druga strana svega" Mile Turajlić.

PRESS

Na četrnaestom izdanju ZagrebDoxa prikazano je više od 125 filmova u 14 programa. Festival je posjetilo više od 160 gostiju iz cijeloga svijeta, a za brojne projekcije tražila se karta više. U nedjelju, 4. ožujka u programu Propustili ste – pogledajte bit će održano nekoliko dodatnih projekcija dokumentaraca, a u programu The Best of Fest nagrađeni naslovi ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

PRESS
Nenad Puhovski

Linker
29. travanj 2024 00:59