Art-kino

Filmski dani u Dječjoj kući: U Rijeci će se pokušati odgonetnuti kako približiti filmsku kulturu najmlađima

Dvodnevna konferencija od 2. do 3. rujna predstavit će prostor Dječje kuće zainteresiranim prosvjetnim i filmskim djelatnicima, uz održavanje diskurzivnog programa vezanog uz film za djecu i mlade u kontekstu uključivanja filmske umjetnosti u nastavu osnovnih i srednjih škola te pitanja vezanih uz pozicioniranje, promociju i popularizaciju kvalitetnog filma za djecu na nacionalnom nivou.

Riječka Dječja kuća postaje središte susreta filmskih i prosvjetnih djelatnika s ciljem poticanja razvoja filmske kulture kod djece i mladih u sklopu programa Filmski dani u Dječjoj kući, dvodnevne konferencije koja će se u novootvorenom kulturnom centru za djecu u Rijeci održati od 2. do 3. rujna 2021. godine.

U organizaciji Art-kina, kojem je rad s djecom i mladima od početka jedna od ključnih programskih odrednica, a u suradnji s Hrvatskom mrežom neovisnih kinoprikazivača, cilj je konferencije predstaviti Dječju kuću nastavnicima osnovnih i srednjih škola koji su zainteresirani za uključivanje filma u provođenje nastave, predstavnicima audiovizualne industrije, hrvatskim distributerima filmova i kinoprikazivačima, kao i donositeljima odluka u kulturnom i audiovizualnom sektoru.

image
Dječja kuća
PROMO

Ujedno, uz Filmske dane u Dječjoj kući cilj je elaborirati neka od pitanja koja su povezana s filmom za djecu i mlade, bilo u kontekstu uključivanja filmske umjetnosti u nastavu osnovnih i srednjih škola ili pitanja vezana uz pozicioniranje, promociju i popularizaciju kvalitetnog filma za djecu na nacionalnom nivou.

U dva će dana zainteresirani nastavnici moći saznati kako uključiti filmske sadržaje u svoju nastavu, a predstavnici audiovizualne industrije podijelit će iskustva o distribuciji i prezentaciji filmova za djecu. Naime, program 2. rujna donosi primjere iz prakse i iskustva nastavnica koje već niz godina uključuju film u razne nastavne sadržaje, bilo u sklopu nastave Hrvatskog jezika, ili pak kao fakultativnog zasebnog predmeta odnosno izvannastavne aktivnosti. Sudionici prvog okruglog stola su profesorice hrvatskog jezika Marina Zlatarić, Ana Đorđić i Irena Ritterman.

Čitajte i: Kakav poticaj mališanima! Harrison Ford obratio se polaznicima Hrvatske škole filma, a oni komentirali: ‘Baš je jednostavan čovjek‘

image
Filmski dani u Dječjoj kući
PROMO

Okrugli stol

Istog je dana na programu još jedan okrugli stol, namijenjen predstavnicima audiovizualne industrije, pod nazivom Distribucija filmova za djecu i mlade - Izazovi, strategije, planovi za budućnost. Sudionici okruglog stola – Alen Munitić (Festival mediteranskog filma Split), Marko Pekić (Radar film), Iva Jurlina (Zagreb Film festival) – otvorit će niz važnih pitanja vezanih uz nabavu, distribuciju i promociju kvalitetnih filmova za djecu i mlade. Od toga kako doći do kvalitetnih filmova za djecu, koje strategije koristiti u plasmanu i popularizaciji filma za djecu, naročito kada je riječ o nezavisnoj i europskoj produkciji te koji su principi financiranja i podrške distribuciji na nacionalnoj i europskoj razini i postoji li konkurencija između kina i VOD platformi, odnosno filma i drugih sadržaja koja su djeci danas dostupna.

Petak, 3. rujna posvećen je predavanju prof. Zlatarić odnosno temi kako uklopiti film u razne sastavnice nastave Hrvatskog jezika - Hrvatski jezik i komunikacija, Književnost i stvaralaštvo i Kultura i mediji, a program je upotpunjen i projekcijama filmova za djecu u novoj kinodvorani Dječje kuće.

Sudjelovanje na Filmskim danima u Dječjoj kući ne naplaćuje se. Prijave za program zaprimaju se do 31. kolovoza, a svoje sudjelovanje zainteresirani školski i filmski djelatnici mogu prijaviti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., uz obaveznu naznaku dijela programa za koji su zainteresirani.

01 - Modified: 2021-09-16 19:14:50 - Feat.: 1 - Title: Dokumentarni film ‘Jedna od nas‘ pobjednik je 30. Dana hrvatskog filma 02 - Modified: 2022-07-25 11:13:12 - Feat.: 0 - Title: ‘Najdraža dječja knjiga mi je ‘Šegrt Hlapić‘. Fascinaciju ‘Harryjem Potterom‘ ne razumijem, ali ju uvažavam‘
01 - Modified: 2021-09-16 19:14:50 - Feat.: 1 - Title: Dokumentarni film ‘Jedna od nas‘ pobjednik je 30. Dana hrvatskog filma 02 - Modified: 2022-07-25 11:13:12 - Feat.: 0 - Title: ‘Najdraža dječja knjiga mi je ‘Šegrt Hlapić‘. Fascinaciju ‘Harryjem Potterom‘ ne razumijem, ali ju uvažavam‘
Linker
20. ožujak 2023 17:04