Gloria produkcija
ČITAJTE S NAMA

Gloria Book Club predstavlja knjigu mjeseca - autobiografski roman o gubitku voljene osobe

Djelo književnice Brigitte Giraud ‘Živjeti brzo‘ lani nagrađeno Goncourtom, ljubavna je priča i introspekcija događaja koji su nepovratno promijenili tijek autoričina života.

Djelo književnice Brigitte Giraud ‘Živjeti brzo‘ lani nagrađeno Goncourtom, ljubavna je priča i introspekcija događaja koji su nepovratno promijenili tijek autoričina života.

Francuska književnica Brigitte Giraud u romanu ‘Živjeti brzo‘, koji je lani nagrađen Goncourtom, napisala je intimnu priču gdje pokušava pronaći smisao nakon gubitka s kojim se morala nositi posljednjih nekoliko desetljeća. Roman započinje citatom francuskog pisca Patricka Autréauxa: ‘Pisati znači biti odveden na ono mjesto koje si želio izbjeći.‘ Ovaj autobiografski roman bavi se smrću autoričina supruga Claudea koji je poginuo u prometnoj nesreći 1999.

image

Francuska autorica Brigitte Giraud za svoj je roman lani dobila uglednu književnu nagradu Goncourt

Julien De Rosa/AFP

Više od 20 godina kasnije Giraud se pita je li se sudbina mogla spriječiti te je li ona nekim sitnim postupcima mogla utjecati na ishod. Misli je vraćaju u prošlost gdje je ustvari sve počelo - od trenutka kad su kupili novu kuću u kojoj njezin suprug nikada nije imao priliku živjeti s njom i njihovim djetetom. Spisateljica počinje prilično introspektivno putovanje u potrazi za nekim krajem kroz priču ‘što bi bilo...‘

image

Roman ‘Živjeti brzo‘ objavila je Hena.com, a na hrvatski prevela Duška Gerić Koren

press

Od prvog poglavlja autorica nabraja brojne okolnosti koje se odnose na njihov zajednički život i potom se lovi u koštac s njima, posvećujući svako poglavlje tim nebrojenim ‘što bi bilo‘ pitanjima, predstavljajući ih kronološki, kako bi pokušala shvatiti što je pošlo po krivu i kako su stvari mogle ispasti drukčije. Roman prikazuje frustraciju s kojom se autorica nosi tijekom procesa žalovanja, ali također je svjesna da nije ništa mogla učiniti kako bi spasila svoga supruga.

Pet čitateljica dobit će svoj primjerak knjige, a o tome kako sudjelovati u našem kreativnom natječaju doznajte ovdje ili na našoj Facebook stranici

Linker
26. travanj 2024 11:55