ČITAJTE S NAMA

Gloria book club predstavlja knjigu mjeseca - priča o nasilju, muškoj dominaciji i tajnama

U središtu romana je ugledna pariška obitelj Farel čiji se život preko noći promijeni nakon što je njihov sin optužen za silovanje.

Dvije godine francuska književnica Karine Tuil pratila je suđenja silovateljima, što je i glavna tema njezina romana ‘Optužba‘, koji je dobio dvije važne nagrade - Prix Interallié i Goncourtovo priznanje gimnazijalaca. U središtu njezina romana je obitelj Farel: otac Jean je uvaženi politički analitičar, majka Claire je autorica i feministička aktivistica, a sin Alexandre student na Stanfordu.

image

Francuska književnica Karine Tuil za svoj roman dobila je Goncourtovo priznanje gimnazijalaca

MANTOVANI FRANCESCA/SIPA PRESS MANTOVANI FRANCESCA/SIPA PRESS

No, iza savršenog imidža obitelji, bračni par vodi dvostruki život koji će biti javno prokazan kada njihova sina optuže da je silovao djevojku Milu - kćer Claireina ljubavnika Adama. Mučna borba optužbi vodi se na društvenim mrežama, u medijima i na sudu. Alexandre tvrdi da je njihov seksualni odnos bio uz pristanak, dok Mila tvrdi da je bila silovana. Usred svega, Jean i Claire se prvi put moraju suočiti sa svojim bližnjima i rivalima te početi govoriti istinu.

image

Roman ‘Optužba‘ objavilo je Znanje, a s francuskog prevela Mirna Šimat

press

Inače, ovaj uzbudljivi roman baziran je na poznatom slučaju koji se 2016. dogodio na Stanfordu kada je studentica Chanel Miller optužila kolegu Brocka Allena Turnera za silovanje. Spisateljicu, koja je pratila slučaj, šokirala je rečenica oca optuženog koji je izjavio da će suđenje uništiti karijeru briljantnog studenta i da je cijena prevelika za 20 minuta seksa.

"Nije se osvrnuo na žrtvu i na njezin život koji je uništen", izjavila je Tuil. Turner je osuđen na šest mjeseci, a od toga je proveo samo tri mjeseca u zatvoru.


Pet čitateljica dobit će svoj primjerak knjige, a o tome kako sudjelovati u našem kreativnom natječaju doznajte ovdje ili na našoj Facebook stranici.

Linker
14. travanj 2024 12:34