ČITAJTE S NAMA

Gloria Book Club predstavlja knjigu mjeseca - priča o ženi koja ruši predrasude

Bestseler ‘Lekcije iz kemije‘ američke autorice Bonnie Garmus govori o znanstvenici i feminističkoj heroini Elizabeth Zott koja igrom slučaja postane zvijezda kulinarske emisije ‘Večera u šest‘.

Elizabeth Zott je znanstvenica, ali svijet muškaraca i njihovih ega nije još spreman za ovu perspektivnu kemičarku. Hoće li je to spriječiti da nastavi raditi? Samo u njihovim snovima. Roman ‘Lekcije iz kemije‘ bavi se feminističkom heroinom - od njenih dana u Institutu za istraživanja Hastings 50-ih godina prošlog stoljeća pa sve do njezine kulinarske emisije ‘Večera u šest‘ u 60-ima. Američka autorica Bonnie Garmus stvorila je snažan lik. Kada Elizabeth ostane bez ljubavi svog života i jedine osobe koja je razumije, nađe se sama sa svojim psom i bebom na putu - bez posla.

image

Debitantski roman autorice Bonnie Garmus bio je najposuđivaniji naslov u američkim knjižnicama u 2022.

ROBERTO RICCIUTI GETTY IMAGES

Radeći nekoliko godina na svom znanstvenom otkriću u vlastitoj kuhinji koju je pretvorila u kemijski laboratorij, shvaća da ne može preživjeti te prihvaća posao voditeljice kulinarskog showa.

No, kao prava znanstvenica, Elizabeth u svoju emisiju uključuje i kemiju, pa je nešto što je bilo samo ocat i sol postalo karboksilna kiselina i natrijev klorid. Roman se bavi osjetljivim temama i seksizmom s kojim se glavna junakinja bori svaki dan. Ali, knjiga čitateljima pruža i humor i nadu. Iako je radnja smještena u sredinu 20. stoljeća, mnoge teme koje spisateljica istražuje prevladavaju i u današnjem društvu, poput seksizma na radnom mjestu.

image

Roman ‘Lekcije iz kemije‘ objavila je nakladnička kuća Znanje, a prevela Mirjana Valent

press

U svojoj emisiji Elizabeth uči žene kako pripremati obroke, ali ih također tjera da ispune svoje snove, da se odvaže i uspiju unatoč tome što ih je društvo uvjerilo da je to nemoguće te da je njihov domet jedino da budu kućanice. Elizabeth Zott hrabro se bori sa stereotipima, muškim šovinizmom i životnim okolnostima. Lani najposuđivaniji roman u američkim knjižnicama zabavno je prosvjetljujuće djelo debitantice Bonnie Garmus.

Pet čitateljica dobit će svoj primjerak knjige, a o tome kako sudjelovati u našem kreativnom natječaju doznajte ovdje ili na našoj Facebook stranici.

Linker
24. travanj 2024 19:43