Gloria produkcija
ČITAJTE S NAMA

Gloria Book Club predstavlja knjigu mjeseca - roman o najpoznatijoj holivudskoj plavuši

Nagrađivana američka književnica Joyce Carol Oates 2010. napisala je "Plavušu", djelo fikcije o životu zvijezde Marilyn Monroe koje je doživjela i filmsku verziju s Anom de Armas u glavnoj ulozi.

Nagrađivana američka književnica Joyce Carol Oates 2010. napisala je "Plavušu", djelo fikcije o životu zvijezde Marilyn Monroe koje je doživjela i filmsku verziju s Anom de Armas u glavnoj ulozi.

Dramatična, provokativna i uznemirujuća, "Plavuša" je senzacionalna jednako kao i njezina glavna protagonistkinja - legendarna glumica Marilyn Monroe. Napisan u visoko nabijenoj impresionističkoj prozi, roman američke književnice Joyce Carol Oates donosi upečatljiv portret holivudske zvijezde i društva koje ju je stvorilo i uništilo. U svojoj bilješci američka književnica Joyce Carol Oates objašnjava da je njezin roman ‘Plavuša‘ radikalno destilirani život u obliku fikcije, a ne biografija Norme Jean Baker, odnosno holivudske zvijezde Marilyn Monroe. Roman započinje djetinjstvom Norme Jean, gdje autorica prikazuje živopisan portret odnosa djevojčice i njezine psihički bolesne majke Gladys te bol zbog oca kojeg nije upoznala.

image

Američka književnica Joyce Carol Oates jedna je od najplodnijih spisateljica

Anders Wiklund TT News agency via AFP

Oates također nagoviješta i u isto vrijeme čini razumljivom tragediju koja je neizbježna. U jednom trenutku Gladys svojoj kćeri pokazuje domove holivudskih zvijezda i komentira Rudolpha Valentina: "Nikada nije bio talentiran za glumu. Nije imao talent ni za život. Ali bio je fotogeničan i umro je u pravo vrijeme. Zapamti, Norma Jean, moraš umrijeti u pravo vrijeme."

Norma Jean, ranjiva i traumatizirana, odrasta u divlju i pohotnu ženu. Uspijeva kao pin-up djevojka, postaje Marilyn Monroe, dobiva veliku priliku u filma "Niagara" i počinje afere s moćnim muškarcima koji je žele, ali je i zlostavljaju.

image

Roman ‘Plavuša‘ objavio je nakladnik Vorto Valabra, a s engleskog prevela Martina Pranić

press

Oates u romanu vješto otkriva krhku i talentiranu glumicu koja se krije iza ikone. I dok joj daje priznanje za njen umjetnički rad, Oates proziva bešćutnu i destruktivnu zvijer koju naziva Hollywood i odlično opisuje slavne muškarce u njezinom životu - od bivšeg sportaša do predsjednika koji ju je iskoristio i odbacio. Monumentalan u detaljima i fenomenalan u svojoj prozi, roman "Plavuša" istražuje unutarnji svijet jedne žene, kulturu koja ju je stvorila i sile koje su je lišile života. Ovo višeslojno djelo uvući će čitatelja u svijet holivudske zvijezde čiji je kraj bio neizbježan. No, Marilyn Monroe i njezine filmske uloge i dalje žive.

Pet čitatelja/ica može osvojiti primjerak knjige, a o tome kako sudjelovati u našem kreativnom natječaju doznajte ovdje ili na stranicama naše Facebook grupe Gloria Book Club.

Linker
26. travanj 2024 22:43