PRIDRUŽITE SE!

Glorijin Book Club predstavlja knjigu mjeseca: Humor, nostalgija i teške teme

Roman zagrebačke književnice posveta je roditeljima, djetinjstvu, najdražem bendu i rodnom kraju.

Roman ‘Novi kraj‘ zagrebačke književnice, prevoditeljice i izvanredne profesorice na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Đurđice Čilić naša je knjiga mjeseca. Objavljena u izdanju Disputa, njezina druga knjiga fragmentarni je zapis u kojem se isprepleću autoričina prošlost i sadašnjost - bezbrižno djetinjstvo provedeno u Bosni lišeno nacionalnih podjela, početak rata i dolazak u Zagreb na studij, bespovratno zaljubljivanje u Pips, Chips & Videoclips, putovanja u rodni kraj, majčina bolest... Prožet humorom, nostalgijom, ali i teškim temama, poput bolesti bliske osobe, roman Đurđice Čilić nemoguće je ne voljeti.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Iako je danas autofikcija u književnom svijetu veoma popularna forma, pa se pisci uglavnom obračunavaju s traumama iz prošlosti, teškim djetinjstvom, nerazumijevanjem okoline i nasiljem, Đurđica Čilić piše o dragim sjećanjima, a tek koji put navodi neke manje lijepe primjere iz okoline. Lijepo je vidjeti da su mnoga djeca, bilo da su odrastala u Vitezu, Zagrebu ili Nišu, imala gotovo istu vrstu zabave i da su neke stvari univerzalne bez obzira na to gdje živjeli. Roman je pisan jednostavnim i pitkim jezikom, kao da se možemo poistovjetiti sa životom spisateljice koja je svjesna da su neke situacije neizbježne, pa ih prihvaća i nosi se s njima na njoj svojstven način. Dojmljive glazbene reference dodatni su adut ovog dragulja koji će brojne čitatelje suočiti s činjenicom da novi kraj ne mora značiti da život ne treba i dalje biti lijep - možda samo malo drukčiji.

image

Novi kraj

PROMO

Pet čitateljica dobit će svoj primjerak knjige, a o tome kako sudjelovati u našem kreativnom natječaju doznajte ovdje ili na našoj Facebook stranici.

Linker
18. travanj 2024 22:15