PRIDRUŽITE SE!

Glorijin Book Club predstavlja knjigu mjeseca: Nekonvencionalna, a tako dobra

Dobitnica nagrade Booker 2019. za knjigu ‘Djevojka, žena, drugo‘ u novom romanu donosi priče o velikim ljubavima, iskrenosti te važnosti neodustajanja.

Bernardine Evaristo nije uvijek bila zvijezda, ali otkad zna za sebe imala je velike snove. Ova britanska književnica slavu je stekla nakon što je 2019. dobila nagradu Booker za roman Djevojka, žena, drugo. Njezin posljednji roman Manifest, koji će predstaviti na skorašnjem Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu, svojevrsni je memoarski priručnik i kronika autoričinog života.

image

Bernardine Evaristo

MATT CROSSICK/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Evaristo u Manifestu, među ostalim, donosi savjete kreativcima koji su se u nekom trenutku u karijeri susreli s nedostatkom samopouzdanja. Poglavlja - od nasljeđa, djetinjstva, obitelji, podrijetla, ambicije, transformacije i aktivizma - veoma su poučna i živopisna, a knjiga završava istoimenim manifestom u kojem Evaristo šalje poruku da svoje znanje prenosimo budućim generacijama, s podsjetnikom da je manifest u svakome od nas.

Iako nekonvencionalan, format romana dobro funkcionira: autobiografski dijelovi knjige služe kao jasne lekcije o snazi promjene, rastu i samopouzdanju. Njezine iskrene opservacije o britanskom društvu i izazovima s kojima se susretala odrastajući kao žena miješane rase istodobno su zabavni i konstruktivni. Evaristo donosi osobne priče o velikim ljubavima, o onima koji nikada nisu imali šanse, iskrenosti te važnosti neodustajanja.

image

Manifest - Kako nikada ne odustati, Profil, 2022., 149 kn, prijevod Dragana Vulić Budanko

PRESS

Pet čitateljica dobit će svoj primjerak knjige, a o tome kako sudjelovati u našem kreativnom natječaju doznajte ovdje ili na našoj Facebook stranici.

Linker
17. travanj 2024 17:13