Fotografija: Profimedia

 KRASNEVSKY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA KRASNEVSKY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
ReActing as a Star

‘Glumi lokalno, djeluj međunarodno!‘: regionalni susret glumaca i agenata na Bledu u Sloveniji

Drugo izdanje međunarodnog programa posvećenog poticanju umrežavanja glumaca iz regije i europskih direktora kastinga, filmskih redatelja i drugih audiovizualnih profesionalaca te povećanju njihove mobilnosti i zastupljenosti u europskoj filmskoj industriji, održava će se od 15. do 17. lipnja na Bledu u Sloveniji.

Drugo izdanje međunarodnog programa posvećenog poticanju umrežavanja glumaca iz regije i europskih direktora kastinga, filmskih redatelja i drugih audiovizualnih profesionalaca te povećanju njihove mobilnosti i zastupljenosti u europskoj filmskoj industriji, održava će se od 15. do 17. lipnja na Bledu u Sloveniji.

Na ovogodišnjem izdanju programa, zamišljenog kao događanje za umrežavanje kako bi glumci mogli pronaći nove poslovne prilike, poboljšati svoje kompetencije i proširiti znanja, čiji je moto ‘Glumi lokalno, djeluj međunarodno!‘, sudjelovat će 19 talentiranih i renomiranih glumaca iz regije. Europska filmska akademija je programu ReActing as a Star dodijelila oznaku dijeljenja znanja (Knowledge Sharing Label) za izdanja 2023. i 2024. godine. Oznakom dijeljenja znanja Europska filmska akademija nastoji podržati izvanredne projekte čiji je cilj povezivanje pojedinaca željnih dijeljenja znanja s onima koji su voljni slušati i učiti.

ReActing as a Star je inicijativa Slovenskog filmskog centra i Secret Arts Cinema koji je producent projekta, u suradnji s filmskim fondovima i centrima iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, kao i edukacijskim programom Training and Skills industrijskog dijela Sarajevo Film Festivala, CineLink Industry Days, te Europskom filmskom akademijom, Međunarodnom mrežom direktora kastinga (ICDA), i platformom Filmmakers.eu.

image

Fotografija: Press

Ovom prilikom je ravnateljica Slovenskog filmskog centra Nataša Bučar izjavila:

“Drago mi je da smo osmislili program ReActing as a Star, koji u Sloveniju dovodi mnoge uspješne i renomirane filmske glumce iz regije, kao i etablirane direktore kastinga i agente za talente. Ovaj projekt podupiremo zajedno s filmskim centrima iz regije sa zajedničkim ciljem osiguravanja veće prisutnosti naših glumaca u filmskim produkcijama, čime bi ostvarili više mogućnosti za afirmaciju u regiji i inozemstvu. S programom ReActing as a Star Slovenija dobiva međunarodno priznato događanje od vitalnog značaja kako za slovensku, tako i za filmsku industriju u regiji, gdje naši filmaši surađuju i koproduciraju svoje radove.”

Poznate i iskusne glumice i glumci koji će sudjelovati u programu bit će Nika Rozman i Blaž Setnikar iz Slovenije; Borka Tomović i Radovan Vujović iz Srbije; Tihana Ćulafić i Petar Burić iz Crne Gore; Iva Mihalić i Slavko Sobin iz Hrvatske; Amila Terzimehić i Boris Ler iz Bosne i Hercegovine i Nataša Petrović i Dimitar Gjorgjievski iz Sjeverne Makedonije. Osim toga, programu će se priključiti i sedmero regionalnih glumaca i glumica iz glumačkog studija Talents Sarajevo – Anita Ognjanović, Anuša Kodelja, Luna Pilić, Mira Janjetović, Marija Labudović, Nebojša Rako i Dino Bajrović.

Povodom drugog izdanja programa, Tina Hajon iz Secret Arts Cinema, autorica projekta ReActing i njegova programska direktorica, izjavila je sljedeće:

“Čast nam je što su naši regionalni i europski kolege prepoznali važnost ovog projekta i sa zadovoljstvom objavljujemo da ReActing as a Star nosi oznaku dijeljenja znanja Europske filmske akademije kao izvrstan europski program edukacije. Ove godine ugostit ćemo selekciju naših sjajnih glumica i glumaca iz regije i pružiti im priliku upoznati renomirane filmske redatelje i raditi s najboljim direktorima kastinga kao što su Cassandra Han i Jeremy Zimmerman. ReActing as a Star ponovno će biti važno mjesto susreta na kojem glumci imaju vremena upoznati jedni druge i otvoreno razgovarati o temama koje su im važne.”z

https://www.instagram.com/reactingasastar/

Drugo izdanje ReActing as a Star počinje 15. lipnja posebnim programom pod nazivom ‘U razgovoru s Brankom Katić‘, majstorskim predavanjem koji će moderirati Nataša Bučar, ravnateljica Slovenskog filmskog centra. Branka Katić jedna je od rijetkih glumica s naših prostora koja je ostvarila uspjehe u regiji i inozemstvu te intenzivno radi u kazalištu, na televiziji i na filmu. Surađivala je s renomiranim redateljima kao što su Peter Kosminsky, Michael Radford, Anthony Minghella, Michael Mann i Sally Potter. Dijelila je platno s poznatim glumcima kao što su Javier Bardem, Johnny Depp, Christian Bale, Tim Spall, Romain Duris, Jason Schwartzman i Sarah Lancashire.

Masterclassi i okrugli stolovi, kao i ReActing prezentacija, na programu 16. lipnja, na kojoj će odabrani sudionici regionalnim medijima predstaviti svoje portfelje, bit će otvoreni za javnost. Dva okrugla stola s uglednim gostima održat će se 16. lipnja. Prvi, na temu agenata za talente i direktora kastinga, moderirati će Timka Grin, predsjednica Međunarodnog udruženja direktora kastinga (ICDA) i iskusna direktorica kastinga koja je radila s filmašima kao što su braća Dardenne, Jean-Luc Godard, Danis Tanović, Aida Begić, Jasmila Žbanić i mnogi drugi. Sudionici drugog okruglog stola, koji će moderirati filmolog Nebojša Jovanović, bit će renomirani filmski redatelji Dubravka Turić iz Hrvatske, Damjan Kozole iz Slovenije i Srdan Golubović iz Srbije.

Međunarodni program na Bledu uključivat će i dvije radionice koje će se održati 17. lipnja, a vodit će ih direktori kastinga Cassandra Han, specijalizirana za prelazak iz jednog u drugo tržište na relaciji njemačkog, talijanskog, britanskog i američkog filma, poznata po radu na Oscarom nagrađenom filmu Jamesa Mangolda Ford Vs Ferrari, filmu Skriveni život Terrencea Malicka, 8 ¼ Oskara Roehlera, itd.); i Jeremy Zimmerman, jedan od vodećih britanskih direktora kastinga, koji je surađivao s istaknutim redateljima kao što su Todd Field, Ron Howard, Guillermo del Toro, Bille August, Giuseppe Tornatore, Isabel Coixet, Peter Yates, John Schlesinger, Ridley Scott, Bruce Beresford, Neil Marshall i Sir Richard Attenborough. Filmografija mu uključuje filmove kao što su Mjesec, U ljubavi i ratu, Djeca swinga, Willow, Robin Hood: Princ lopova, Blade II, Africa United, Hidalgo, Nikomu ni riječi, Hellboy i najrecentnije Tár nominiran za Oscara.

Nakon uspješne organizacije prvog međunarodnog programa u potpunosti posvećenog glumcima iz regije, u kolovozu 2022. ravnatelji filmskih centara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore po prvi put su potpisali trogodišnji Memorandum o suradnji na programu ReActing as a Star.

Linker
29. travanj 2024 00:48