Profimedia
SEZONA NAGRADA

Hoće li i dodjelu Oscara obilježiti snažni politički govori?

Nakon emotivnog, moćnog političkog govora Meryl Streep na dodjeli Zlatnih globusa sada se svi pitaju hoće li se slična praksa nastaviti u čitavoj sezoni nagrada i hoće li i dodjelu Oscara obilježiti snažne političke poruke.

Izborom Donalda Trumpa za američkog predsjednika Hollywood je postao izraženije politički osviješten i glumci danas svoje stavove često eksplicitno iznose u javnosti. To nije iznenađenje budući da je riječ o liberalnoj i progresivnoj sredini, ali producenti dodjela nagrada nisu najsretniji s ovakvim razvojem situacije.

S jedne strane, govori poput onoga Meryl Streep mogu privući više pozornosti nagradama i učiniti da o njima pišu i govore oni koji to inače ne bi činili, ali s druge strane isto tako mogu odbiti dio publike koja joj je na umu samo zabava.

No, Michael de Luca, producent ovogodišnje dodjele Oscara nema ništa protiv toga da se i na dodjeli najvažnije filmske nagrade ponovi kakav politički govor. Štoviše, ta ideja mu se jako sviđa.

"Spontanost pomaže ovakvim događanjima. Zlatni globusi su bili dosadni, ali jedan ili dva spontana trenutka su ih učinili spontanima. Ne sviđa mi se stav da je osobi oduzeto pravo da slobodno govori samo zato što je celebrity", izjavio je DeLuca za Hollywood Reporter, a Joe Roth, producent dodjele Oscara 2004., je dodao da "nećete ugasiti televizor ako na dodjeli počne politički govor. U najgorem slučaju će vas živcirati, ali zbog njega nećete prestati gledati. Ako publika ne gasi televizore za vrijeme filmića od osam minuta koji s dodjelom nemaju veze, neće ih gasiti niti zbog političkog govora."

Nominacije za Oscar bit će objavljene 24. siječnja, a ovo su neka od predviđanja u najvažnijim kategorijama.

Najbolji film

Fences

La La Land

Lion

Moonlight

Manchester by the Sea

Everett
Manchester by the Sea

Glavna ženska uloga

Amy Adams, Arrival

Annette Benning, 20th Century Woman

Isabelle Huppert, Elle

Natalie Portman, Jackie

Emma Stone, La La Land

Everett
Elle

Everett
Jackie

Glavna muška uloga

Casey Affleck, Manchester by the Sea

Andrew Garfield, Hacksaw Ridge

Ryan Gosling, La La Land

Viggo Mortensen, Captain Fantastic

Denzel Washington, Fences

Everett
La La Land

Linker
23. travanj 2024 00:55