Što je sa serijama?

Hollywood se vraća na staro?: Završetak višemjesečnog štrajka koji je pauzirao serije i filmove

Pisci Udruženja američkih pisaca pronašli su zajednički jezik u pregovorima te s time okončali štrajk u Hollywoodu.

Štrajk Udruženja američkih pisaca (WGA) u Hollywoodu je gotov nakon više od četiri mjeseca. Pisci su pronašli zajednički jezik u pregovorima. "Pronašli smo načelni dogovor o svim točkama, podložno izradi konačnog ugovora", stoji u izjavi pregovaračkog odbora WGA. Iako u to vrijeme nisu izrečene pojedinosti o ugovoru, u samoj izjavi se sporazum pozdravlja kao izniman - sa značajnim dobicima i zaštitom za pisce u svakom sektoru članstva.

Pisci su bili u štrajku od 2. svibnja kada je upravni odbor sindikata jednoglasno izglasao akciju nakon šest tjedana neuspješnih pregovora s velikim studijima uključujući Netflix, Amazon, Apple, Disney, Discovery-Warner, NBC Universal, Paramount i Sony. Ono što su zahtijevali je bolje plaće, isplate za svoj rad od strane streaming servisa te zaštita protiv korištenja umjetne inteligencije. Štrajk koji je trajao 146 dana, jedan je od najdužih štrajkova američkih pisaca, nadmašivši onaj štrajk od 100 dana koji je bio prije 15 godina.

image

Sarah Paulson

GILES HARRISON/LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK

Štrajk je pauzirao premijere nekoliko serija, kao što su finalna sezona serije "Stranger Things", "Billions", "The Handmaid‘s Tale", "The Last of Us", kao i nastavke filmova "Freaky Friday", "Blade" i četvrti nastavak filma "Spiderman". Osim filmova i serija, štrajk je utjecao i na talk-showove. "The Drew Barrymore Show", "Real Time With Bill Maher", "The Jennifer Hudson Show" i "The Talk" su odgodili svoje prikazivanje nakon što su izazvali oštre kritike zbog pokušaja nastavka proizvodnje sadržaja bez WGA pisaca.

image

Bob Odenkirk

LONDON ENTERTAINMENT/SPLASH/SHUTTERSTOCK

WGA-u se u srpnju pridružio Ceh filmski glumaca- Američka federacija televizijskih i radijskih umjetnika, što je označilo prvi istodobni štrajk od 1960. godine. Kombinirani štrajkovi su učinkovito zatvorili Hollywood i naveli Disney da odgodi nekoliko Marvelovih filmova, uključujući adaptaciju Moane, neimenovani projekt Ratova zvijezda i sve nadolazeće dolaske Avatara. SAG-AFTRA ostaje u štrajku.

image

Jason Sudeikis

ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Posljedice štrajka su se osjetile i na crvenim tepisima. Glumci iz solidarnosti nisu dolazili na promocije i premijere već završenih filmova, a prvi veliki festival koji se s tim susreo je upravo Mostra. Ovaj put, glumaca nije bilo na vlastitim projekcijama, a u Veneciji se tada pronašao i glumac George Clooney, koji nije došao na festival već kao pratnja supruzi Amal, odvjetnici za ljudska prava koja je dobila nagradu DVF Leadership u organizaciji modne dizajnerice Diane von Fürstenberg.

Osim pisaca na ulicama su im se u štrajkovima pridružili i glumci, a među njima su bili Richard Gere, Kristen Dunst i njezin suprug Jesse Plemons, Kevin Bacon i drugi. Štrajk pisaca je dosta poljuljao američku ekonomiju.

Linker
22. travanj 2024 14:24