NOVI USPJEH

Hrvatska ima film u Cannesu: Debitantska drama dubrovačke redateljice među svjetskom elitom

Drama „Murina”, debitantski film dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović, premijeru će imati na prestižnom Filmskom festivalu u Cannesu, gdje će biti prikazan u sklopu programa Quinzaine des Réalisateurs.

- Bez publike film ne postoji. Zato sam sretna što ćemo napokon moći pokazati ‘Murinu‘ gledateljima i to na najprestižnijem svjetskom filmskom festivalu – kazala je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović nakon što je objavljeno da će se njezin film natjecati u programu Quinzaine des Réalisateurs.

Uvrštavanjem „Murine” u Quinzaine des Réalisateurs završila je svojevrsna „kanska suša” koja je za hrvatske filmove trajala od 2015., kada je na festivalu prikazan „Zvizdan” Dalibora Matanića. U međuvremenu je hrvatska kinematografija u Cannesu bila zastupljena samo kroz nekoliko manjinskih koprodukcija.

image
Redateljica Antoneta Alamat Kusijanović na snimanju filma ‘Murina‘
MARIO TOPIĆ

„Murina” je obiteljska drama o šesnaestogodišnjoj Juliji. Njezin napeti odnos s opresivnim ocem Antom doseže točku pucanja kada u njihov dom na izoliranom hrvatskom otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok otac s njim pokušava sklopiti posao života, karizmatični gost Juliji nudi slobodu od militarističke egzistencije te u njoj budi revolt prema obitelji. Tijekom jednog vikenda ispunjenog velikim očekivanjima Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

Čitajte i: Beogradska legenda u Zagrebu! Slavni glumac došao u hrvatsku metropolu snimati novi film

Čitajte i: ‘Krizni stožer‘ u režiji Mirana Kurspahića: Mahnitost oko virusa kao inspiracija za predstavu

Uz iskusne glumce - Šibenčanina Leona Lučeva, Dankinju srpskog porijekla Danicu Curcic, Novozelanđanina Cliffa Curtisa - glavnu ulogu u “Murini” ima 18-godišnja Dubrovčanka Gracia Filipović. Inače vrsna plesačica stepa i odlična plivačica, Gracia je već surađivala s Antonetom - zajedno su snimile kratkometražni film “U plavetnilo”, koji je 2017. dobio posebnu nagradu žirija na Berlinskom festivalu, ali i Srce Sarajeva za najbolji film na Sarajevo Film Festivalu.

Antoneta Alamat Kusijanović dubrovačka je redateljica s diplomom zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti. Postdiplomski studij filmske režije imala je na Sveučilištu Columbia u New Yorku, a ujedno je bila prva hrvatska stipendistica Cinefondationa - programa potpore Filmskog festivala u Cannesu talentiranim redateljima iz cijeloga svijeta.

„Murinu” je uz zagrebačku producentsku kuću Antitalent i producenta Daniela Peka, producirao i moćni brazilski producent RT Features te američka Sikelia, iza koje stoji oskarovac Martin Scorsese.

image
Snimanje filma ‘Murina‘
MARIO TOPIĆ

Zbog pandemije ovogodišnji Filmski festival u Cannesu nije bio održan u svojem tradicionalnom svibanjskom terminu, već će se filmovi u gradu na Azurnoj obali prikazivati od 6. do 17. srpnja. I u svojem 74. izdanju, Cannes će pokazati da je centar filmskoga svijeta. Otvorit će ga dugoiščekivani mjuzikl Leosa Caraxa „Annette” s Adamom Driverom i Marion Cotillard u glavnim ulogama, a glavna gošća otvaranja bit će američka glumica Jane Fonda, kojoj će biti dodijeljena nagrada za životno djelo.

Quinzaine des Réalisateurs je program koji tijekom Filmskog festivala u Cannesu organizira francusko Udruženje filmskih redatelja. Pokrenut je još 1969., a tijekom godina iskristalizirao se kao možda i najbolji predstavljač novih glasova svjetske kinematografije. I oskarovac Martin Scorsese je tu započeo svoj proboj u svjetskoj kinematografiji nakon što je 1974. u Cannesu prikazao, danas kultni, film „Ulice zla” s Robertom DeNirom u glavnoj ulozi. Hrvatska kinematografija također ima dugačku povijest s programom Quinzaine des Réalisateurs. Sjajne „Lisice” Krste Papića tu su prikazane 1970., a 1976. „Seljačka buna” Vatroslava Mimice.

Linker
18. travanj 2024 01:00