PRESS
FILMSKI USPJEH

Hrvatski film ‘1001 Noć‘ imat će svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Torontu

Novo priznanje za redateljicu i scenaristicu Reu Rajčić stiže na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu koji se održava od 7. do 17. rujna

Novo priznanje za redateljicu i scenaristicu Reu Rajčić stiže na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu koji se održava od 7. do 17. rujna

Novo veliko priznanje za hrvatski film ovog puta stiže iz Kanade gdje je kratkometražni dokumentarni film "1001 Noć" uvršten u glavni natjecateljski program Kratki rezovi na 48. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Prvi je to put u posljednjih pet godina da Hrvatska ima svog predstavnika u kratkometražnom programu u Torontu.

Film "1001 Noć" u režiji Ree Rajčić na jednom od pet najrelevantnijih svjetskih filmskih festivala imat će svoju svjetsku premijeru, a predstavljen je na koprodukcijskom marketu Euro Connection Međunarodnog festivala kratkog filma u Clermont-Ferrandu.

Radnja filma prati dvije prijateljice, Emu i Maju, najvjernije gledateljice turskih sapunica koje svaku večer provode zajedno gledajući sapunice u Eminom splitskom stanu. „Dokumentarac je nastao iz velikog divljenja prema živosti i energiji Maje i Eme, čarobnih žena na pragu devedesetih. Vidjeti dnevni boravak Eminog stana sa splitskih Gripa na velikom platnu Međunarodnog filmskog festivala u Torontu bit će suludo iskustvo“, izjavila je redateljica Rea Rajčić.

„Ovaj film ujedno je i posveta audio vizualnoj produkciji kojom se i sama primarno bavim. Makar ona bila i produkcija turskih sapunica, često nismo ni svjesni koliko je filmski, televizijski, serijski i svaki drugi sadržaj, koji u raznim fazama života preko različitih medija konzumiramo, mnogima i dalje podloga za analizu, propitkivanje, preživljavanje i ono što je najvažnije – razgovor,“ objasnila je redateljica.

image

Redateljica Rea Rajčić

NIKOLA ZELMANOVIĆ

Scenaristici i redateljici ovo nije prvo priznanje, da se do sada uspješno bavila filmskom produkcijom potvrđuju i nagrade poput one za mladog producenta na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, kao i za najbolji pitching na Sofia Meetingsu 2019., Connecting Cottbusu 2020. i CineMartu na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu 2022. godine.

Uz Reu Rajčić producentica dokumentarnog filma je Tina Tišljar, direktor fotografije Marinko Marinkić, montažerka Karla Folnović, za dizajn zvuka zadužen je bio Luka Gamulin, skladatelj Dubravko Robić, miks zvuka radio je Ivan Zelić, a kolor korekciju radio je Tomislav Stojanović.

image

Ema i Maja iz filma ‘1001 Noć‘

PRESS

Hrvatsku premijeru filma o dvjema karizmatičnim i duhovitim Splićankama, turskim sapunicama i paunovima, prepoznatog od strane selekcijskog tima festivala kojeg posjeti gotovo pola milijuna gledatelja, očekujemo s nestrpljenjem, a filmu na festivalu želimo puno uspjeha.

Linker
27. travanj 2024 23:59