”Prava istina priče o šori”

 PRESS
svjetske premijere

Hrvatski filmaši stižu na ugledni Filmski festival u Cannesu

U programu Tjedan kritike prikazat će se kratkometražni igrani film ‘‘Prava istina priče o šori‘‘, redateljice i scenaristice Andree Slaviček te dugometražni igrani film ‘‘Sram‘‘ srpskog redatelja Vladimira Perišića u kojem igraju hrvatski glumci.

U programu Tjedan kritike prikazat će se kratkometražni igrani film ‘‘Prava istina priče o šori‘‘, redateljice i scenaristice Andree Slaviček te dugometražni igrani film ‘‘Sram‘‘ srpskog redatelja Vladimira Perišića u kojem igraju hrvatski glumci.

Na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu koji počinje sredinom svibnja, Hrvatska će imati dva predstavnika. Doduše ne u glavnom programu već u takozvanom paralelnom programu Tjedan kritike (Semaine de la Critique) kojem je cilj otkrivati nove talent. Isti program pokrenut 1962. prepoznao je i izbacio u orbitu danas kultna redateljska imena poput Bernarda Bertoluccija, Alejandra Gonzáleza Iñárritua i Gaspara Noéa.

U programu Tjedan kritike, Hrvatska se predstavlja s kratkometražnim igranim filmom ‘‘Prava istina priče o šori‘‘ zagrebačke redateljice i scenaristice Andree Slaviček i producentice Katarine Prpić iz Antitalenta, producentske kuće pod kojom je snimljen film "Murina" redateljice Antonele Alamat Kusijanović koja je prije dvije godine osvojila Zlatnu kameru na Cannesu. A dugometražni film ‘‘Sram‘‘ srpskog redatelja Vladimira Perišića ima agilnu hrvatsku koproducenticu Ankicu Jurić Tilić i u njemu igraju Jovan Ginić i Jasna Đuričić, te domaći gumci Duško Valentić, Helena Buljan, Marija Škaričić, Vinko Kraljević i Goran Navojec.

image
PRESS

"Premijera filma u Cannesu je nešto što potajice priželjkuješ tijekom cijelog procesa stvaranja filma, tako da smo svi jako sretni zbog toga. Bilo je tu mnogo propitivanja, jer film ima neuobičajenu formu i strukturu i jako mi je drago što su selektori to prepoznali. Prvenstveno me veseli što će na Tjednu kritike biti vidljiv rad vrhunskih suradnika iz Hrvatske i Španjolske koji su sa mnom dugo radili na filmu", rekla je Andrea Slaviček povodom uvrštenja svog filma na prestižni festival.

image

Andrea Slaviček

NINA DURDEVIĆ

Radi se o kratkometražnom igranom filmu o tinejdžerici Leni, koja katkad smetena školskim peripetijama, zaraznim pjesmama i misterioznim plavim autom, priča pravu istinu o velikoj šori, ali pritom se naslućuje da postoji nešto što nam ne želi reći. Andrea Slaviček osim režije potpisuje i scenarij, a glavnu ulogu povjerila je svestranoj djevojčici Vidi Tunguz koja je imala i svoju voditeljsku emisiju na TV kanalu Laudato, a ostale zapažene uloge ostvarili su Ana Ugrina, Lola Jelčić, Lucija Plesac, Nedim Hasanbegović, Adrian Babić Herceg i Pan Jelić.

image

Scena iz filma "Sram"

PRESS

Radnja filma ‘‘Srama‘‘ smještena je u Srbiju 1996. godine. U tijeku su studentske demonstracije protiv Miloševićevog režima, a petnaestogodišnji Stefan je pred najtežom od svih revolucija – mora se suprotstaviti voljenoj majci, glasnogovornici te iste korumpirane vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji.

"Perišić je napravio zaista inspirativan film, istovremeno snažan i nježan. Drago mi je da su selektori ovog uglednog programa prepoznali njegovu vrijednost. Ovakva svjetska premijera nije samo veliko priznanje, nego je i ulaznica za kasniji plasman filma, a svima nam je izuzetno stalo da ostavi trag i da vidi što šira publika i van granica Hrvatske", rekla je hrvatska koproducentica filma Ankica Jurić Tilić iz Kinorame. U glavnim ulogama su Jovan Ginić i Jasna Đuričić, a zapažene uloge odigrali su hrvatski gumački veterani Duško Valentić i Helena Buljan te Marija Škaričić, Vinko Kraljević i Goran Navojec.

Linker
27. travanj 2024 08:56