Ususret Sea Staru

Iggy Azalea je britka reperica koja je oborila rekorde Beatlesa i pokazala srednjak izdavačima

Nakon što je na Billboardu srušila rekorde The Beatlesa, izjavila je da bi "radije bila The Rolling Stones".

Već u počecima svoje karijere Iggy Azalea je britkim tekstovima i čvrstim stavom plijenila pažnju hip-hop zajednice, a svoju destinaciju svjetskih glazbenih pozornica znala je od tinejdžerske dobi. Sa 16 godina preselila je iz rodne Australije u Sjedinjene Američke Države, kako bi se okružila zajednicom kreativaca i glazbenih profesionalaca te započela stvarati samostalnu glazbenu karijeru.

image

Iggy Azalea

THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Od te 2006. do danas, ova talentirana autorica i glazbenica postala je jedno od nezaobilaznih glazbenih imena nove generacije, no to putovanje nije bilo bez prepreka. Kao bijela žena u hip-hopu dugo se trebala dokazivati, no talent, upornost i fokus njena su snaga od samih početaka. Stoga danas nosi status hip-hop superzvijezde, koja iza sebe ima tri hvaljena i nagrađivana studijska albuma, suradnje s Britney Spears, Jennifer Lopez, Arianom Grande, Ritom Orom i Charli XCX, brojne fanove diljem svijeta, kao i milijunske streamove i prodane primjerke izdanja. I više se ne mora dokazivati nikome.

U lipnju 2014. Iggy Azaleini singlovi "Fancy" i "Problem" zasjeli su na prva dva mjesta Billboardovih Hot 100, čime je izjednačila rekord koji su držali Beatlesi. Australska reperica na to je odgovorila "radije bih bila The Rolling Stones" i pokrenula lavinu nakon koje je, upravo s megahitom "Fancy", postala ženska hip-hop izvođačica s najdužim broj jedan singlom u povijesti, prestigavši dotadašnju lidericu Lil’ Kim.

Dolazak Iggy Azalea na Sea Star festival jedna je od rijetkih europskih ekskluziva ovog ljeta te uopće prilika da publika uživo čuje njene hip–hop klasike, kao i pjesme s prošlogodišnjeg studijskog albuma; onog albuma koji je već jasnim naslovom dao naslutiti ‘kraj jedne ere’, ali koji istovremeno prema mišljenju kritike i fanova predstavlja njeno najbolje izdanje do sada.

Album "The End of an Era" je "Blackout" ove generacije. Sjećate li se tog albuma kojim nam je Britney Spears dala "Gimme More", crnu periku i strip klub nakon višegodišnjeg zlostavljanja papparazza, reakcije kišobranom i brijanja glave? Tadašnja pop princeza ponudila nam je electro ilegalu koju cijenimo tek petnaest godina kasnije.

Iako igra na sigurniju kartu, Iggy Azalea nam je s "The End of an Era" ponudila sličan album, koji će se detaljno proučavati vjerojatno godinama kasnije i pokazati svoj utjecaj kako na hip-hop, tako i pop kulturu općenito. Baš poput svoje glazbene kolegice Charli XCX, posljednji album je objavila kao ugovornu obvezu prema izdavačkoj kući i jasno dala do znanja da je ovo uistinu "kraj jedne ere". Sve tri glazbenice, svaka u svojoj sferi, preoblikuju glazbenu industriju, kako zvukom tako i vlastitim angažmanima.

Njihovi potezi natjerat će menadžere da promjene pristup i vrate fokus na glazbenike i publiku, uz sve nove načine slušanja glazbe i pronalaska novih glazbenih idola uopće; zbog njih će umjetnici imati više slobode, odnosno glazba će se ponovno stvarati u studijima, a ne u korporativnim uredima.

image
PROMO

Svoj prošlogodišnji album "The End of an Era" publici je ponudila sasvim opušteno, bez da ikome išta dokazuje. Izdanje je to kojim sumira svoju karijeru te nas vodi kroz svoje dvadesete godine i rap-a preko elektroničke glazbe koju je slušala u tom periodu. Tematika izdanja podijeljena je u četiri cjeline, od prvih izlazaka do vrtoglave slave, a kroz moćne stihove ističe da je sve probala, bez potrebe da se opravdava ili ponavlja, uz optimizam za nadolazeće razdoblje. Evocira bloghouse, EDM, ubacuje drum’n’bass i sjaji uz 808 beat.

Bez obzira volite li je ili ne, nastup Iggy Azalea predstavlja glazbenu privilegiju doživjeti uživo umjetnicu koja je glazbeno definirala prethodno desetljeće, a upravo će Sea Star festival biti jedna od rijetkih ovogodišnjih europskih destinacija ove svjetske hip-hop ikone. Osim nje u lagunu Stella Maris 27. i 28. svibnja stižu i Amelie Lens, Dubioza Kolektiv, Meduza, Topic, Senidah, Konstrakta, Buč Kesidi, Umek, Vojko V, z++, Grše, Bore Balboa, Mimi Mercedes te sjajna imena elektronske scene poput Insolate, Tijana T, Adiel i Brina Knauss, kao i mnogi drugi. Festival će ukupno predstaviti više od 35 izvođača na nekoliko pozornica, koji zvukom potpuno idu u korak sa svjetskim glazbenim trendovima.

Kompletna ponuda ulaznica može se pronaći ovdje, a ponuda smještaja ovdje.

Linker
25. travanj 2024 17:06