promo Sarajevo Film Festival
prestižna nagrada

Isabelle Huppert osvojila Srce Sarajeva

Legendarna francuska glumica osvojila najprestižniju nagradu Sarajevo Film Festivala – Počasno Srce Sarajeva

Na 25. Sarajevo Film Festivalu u Narodnom pozorištu dodijeljeno je Počasno Srca Sarajeva legendarnoj francuskoj glumici Isabelle Huppert. Nagradu je primila kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Isabelle Huppert je filmska i kazališna glumica. Tijekom karijere od pet desetljeća surađivala je sa slavnim redateljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luc Godarda, Ottoa Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis i Paula Verhoevena. Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima Pijanistica, Bijela roba, Ona, Greta i mnogim drugima. Isabelle je održala i Masterclass na kojem je govorila o svojoj karijeri, a podijelila je i znanje i iskustvo s publikom i predstavnicima medija. Razgovor je moderirao umjetnički direktor International Film Festivala & Awards Macaoa, Mike Goodridge.

promo Sarajevo Film Festival


promo Sarajevo Film Festival

promo sarajevo film festival

Sarajevska publika je imala priliku pogledati svjetsku premijeru filma Ukrug, redatelja Stefana Komandareva. Ukrug je drugi dio planirane trilogije čiji je začetnik Pravci prikazan na Sarajevo Film Festivalu prije dvije godine, a glumački ansambl filma tad je osvojio Specijalno priznanje žirija. Film prati dva policajca koji u blizini željezničkih tračnica u Sofiji pronalaze tijelo poznatog narkomana Lazara. Tako počinje noć 9. studenog 2019. – trideset godina nakon pada Berlinskog zida i svrgavanja vladajućeg režima u Bugarskoj. Tri policijska tima patroliraju ulicama Sofije i rade svoj posao na način koji smatraju ispravnim, istovremeno se suočavajući s izazovima koje pred njih postavlja suvremeno bugarsko društvo.

Publika je imala priliku pogledati i film "Jadnici" redatelja Ladja Lyja u Raiffeisen Ljetnom Kinu koji je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu dobio Nagradu žirija. Nakon projekcije, kao specijalni gosti Sarajevo Film Festivala, publici su se predstavili redatelj filma Ladj Ly te glumci i ekipa filma. Film prati glavnog glumca koji se pridružuje policijskoj jedinici za borbu protiv kriminala u pariškom predgrađu Montfermeil, u koje je Victor Hugo smjestio radnju svog slavnog romana "Jadnici".

promo

Meksički redatelj, producent i scenarist Alejandro G. Iñárritu jučer je održao i svoj Masterclass u prepunoj dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu. Alejandro G. Iñárritu jedan je od najuspješnijih i najcjenjenijih filmskih stvaralaca današnjice, poznat po pronicljivim, univerzalnim pričama o ljudskom stanju. Svojim iskrenim i detaljnim odgovorima oduševio je mnogobrojnu publiku i izmamio brojne ovacije tijekom izlaganja.

promo

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine održan je razgovor s umjetnicom Brigitte Lacombe povodom otvorene izložbe "Cinema | Portraits Brigitte Lacombe. Umjetnica je otkrila detalje o fotografiranju filmskih setova, pričala je kako se počela baviti fotografijom, a posebno je istaknula kako posljednjih 25 godina surađuje s Martinom Scorseseom u svim njegovim produkcijama. Razgovor je moderirao bosanskohercegovački fotograf, dobitnik Pulitzerove nagrade Damir Šagolj. Izložba ''Cinema | Portraits Brigitte Lacombe'' dolazi i u Zagreb, a bit će otvorena 13.9. u Francuskom paviljonu.

Linker
22. ožujak 2023 06:29