UNSPLASH
Izbor tjedna

Izbor Srđana Sandića: 5 knjiga koje će vam uljepšati vikend

Percepcija kao tema (u širem smislu) je podloga svih knjiga koje su ovim tekstom predložene. Bilo ona vizualna, emocionalna, psihička ili politička...

Percepcija kao tema (u širem smislu) je podloga svih knjiga koje su ovim tekstom predložene. Bilo ona vizualna, emocionalna, psihička ili politička...

Čitanje smiruje, odgaja, razvija imaginaciju, stavlja život u perspektivu - stoga, odlučili smo vam predložiti nekoliko knjiga koje mogu promijeniti smjer: dana, mjeseca, godine, a ako želite i života. Mogu promijeniti vaša emocionalna i psihička stanja, otključati vašu maštu, mogu vas pozvati na nova promišljanja. Barem su mene. No, za to sve, u sebi morate imati "dozu" romantičnog, zanesenog i snenog – taman toliko da vjerujete da riječ/i mogu činiti čuda. Čim ste tu, vjerujem da već vjerujete.

image
PRESS

Annie Ernaux – Izgubiti se (Vuković & Runjić, 2023.)

- Dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2022. “za hrabrost i kliničku pronicavost kojima na vidjelo iznosi ishodišta osobnog sjećanja, ono što ga otuđuje i što ga u kolektivnome sputava”. Za ovu je knjigu rekla:”U siječnju ili veljači 2000. počela sam iznova čitati bilježnice svog dnevnika iz razdoblja svoje strastvene veze sa S-om, koje već pet godina nisam otvorila. Primijetila sam da je na tim stranicama ispisana ‘istina’ drukčija od one što se nalazi u romanu Samo strast: ova ‘istina’ nešto je sirovo i crno, nešto čemu nema spasa, neka vrst žrtvenog prinošenja. Pomislila sam da to također treba objelodaniti.” Naime, uvijek živimo nekoliko verzija "istina" svog života, a Ernaux dokumente svojih istina pretače u književna djela.

image
PRESS

Georgij Gospodinov – Fizika tuge (Fraktura, 2023.)

- Gospodinov je dobro poznat hrvatskoj publici, a ova je knjiga doživjela i svoje drugo izdanje. Teško ju je sažeti u malo riječi, no nedvojbeno je riječ o fascinantnoj kronici našeg prostora i bivšeg vremena. Premda u nazivu ima tugu, u njoj je bogatstvo puno veće od samo jedne emocije: nostalgična, puna duha, zahvaća u najdublje čovjekove strahove i budi naša kolektivna sjećanja. Mnogi regionalni kritičari su se složili: Fiziku tuge ipak najbolje možemo razumjeti mi koji živimo na istim geografskim prostorima, tek jednu vremensku zonu zapadnije.

image
PRESS

Nataša Govedić - Eskim na feniksu ti je ukrao mobitel (Naklada Ljevak, 2023.)

- Opis nove knjige ugledne teoretičarke, teatrologinje Nataše Govedić je da je ovo roman, između ostalog, o gradu Zagreb, ali ispričan iz perspektive hodanja, koračanja, fizičkog kretanja ulicama između Sljemena i Hendrixova mosta. Roman donosi i posebno izdanje fanzina Noćna straža, gdje svoje vizualne radove na temu vremena, ne onog od devet do pet (firma) ni onog od nula do dvadesetičetiri (supermarket), izlaže dvadeset umjetnika, okupljenih oko protagonistice. Ovaj likovni dodatak "likovnom romanu" posebno je namijenjen čitateljima koji si žele izgraditi mali balkon-vrijeme ili vrt-vrijeme, kao i čitateljicama koje u prostoru svoje imaginacije nemaju potrebu dizati zidove između slike i teksta. Slike vremena u današnjem "vremenu slike" pojavljuju se i kao dokaz da ni vrijeme ni slike nisu potrošeni.

image
PRESS

Jay Shetty - 8 pravila ljubavi: Kako je pronaći, zadržati i pustiti (Planetopija, 2023.)

- Jay Shetty, autor bestselera New York Timesa "Razmišljaj kao redovnik", u knjizi "8 pravila ljubavi: Kako je pronaći, zadržati i pustiti" nudi zanimljiv vodič za svaku fazu romanse. Knjiga nas opominje i podsjeća da većinu nas nitko ne uči kako voljeti pa vještine i znanja potrebne za dobru vezu crpimo tek iz romantičnih filmova i popularne kulture. Autor nudi konkretne korake koji će nam pomoći da razvijemo potrebne vještine kako bismo prakticirali i njegovali ljubav bolje nego ikad dosad te objašnjava cijeli proces veze - od prvih spojeva preko zajedničkog suživota pa sve do prekida i novog početka te nam pokazuje kako izbjeći lažna obećanja i neispunjavajuće partnere.

image
PRESS

Charlie Mackesy - Dječak, krtica, lisica i konj (Planetopija, 2020.)

- Moderna basna za sve uzraste pokušava naći odgovore na univerzalna pitanja u stotinjak divnih crteža cijenjenog britanskog ilustratora Charleya Mackesya. Svojim blagim, poetičnim tekstom i rapsodijom crnog tuša i pomno odabranih detalja u boji, ova jedinstvena knjiga nudi inspiraciju i nadu u nesigurnim vremenima. Ovo je priča koja govori o prijateljstvu jednog znatiželjnog dječaka, jedne pohlepne krtice pune života, jedne lisice koju je život učinio opreznom i jednog mudrog, nježnog konja. Četvero nezaboravnih likova riječima punim nade podsjećaju nas da nismo sami i hrabre da nastavimo živjeti punim plućima i kada postane teško.

Linker
06. svibanj 2024 01:38