PREPORUKA

Izložba Dimitrija Popovića: Ciklus radova MIT MODE

U HDLU-u vas od 7. do 26. veljače čeka izložba Dimitrija Popovića “Mit mode”, kojom umjetnik propituje modu, tijelo, tjelesnost i materijalnost.

Ciklus radova naslovljen "Mit mode" bavi se modom kao jednim od najznačajnijih fenomena suvremenog "društva spektakla". U spektaklima vrhunske estetizacije i erotizacije žensko se tijelo pojavljuje u dvostrukoj funkciji - pokazuje odjevni predmet i biva pokazano.

image

Ciklus radova naslovljen MIT MODE bavi se modom kao jednim od najznačajnijih fenomena suvremenog "spektakla društva"

DARKO BAVOLJAK

Od prve biblijske žene, od stida zbog spoznaje nagosti i smokvinog lista koji skriva stidno mjesto njezine golotinje, dakle od Eve pa do suvremene manekenske zvijezde mitologizira se fenomen odijevanja. Glavne karakteristike tog mita skrivanja tjelesne nagosti (premda se skriva da bi se istaklo) jesu inventivnost oblikovanja, dizajniranja odjevnih predmeta koji više nemaju isključivu utilitarnu svrhu.

image

Od Eve pa do suvremene manekenske zvijezde mitologizira se fenomen odijevanja

DARKO BAVOLJAK

Tako u suvremenoj modi tijelo postaje modno tijelo, događaj po sebi koji se u svom novom identitetu pojavljuje kao transformirano tijelo hiper idealizirane i dizajnirane nove stvarnosti. Tu novu stvarnost uvjetuje rigoroznost postupaka da bi se ostvario željeni cilj. Tijelo se podvrgava režimu da bi postalo novi modni korpus. Korigira se upotrebom liftinga, silikona, botoksa, filera, da bi svojim novim izgledom idealno korespondiralo s onim što ga pokazuje dajući mu izgled žive skulpture.

image

U suvremenoj modi tijelo postaje modno tijelo, događaj po sebi koji se u svom novom identitetu pojavljuje kao transformirano tijelo hiper idealizirane i dizajnirane nove stvarnosti

DARKO BAVOLJAK
image

Tijelo se podvrgava režimu da bi postalo novi modni korpus

DARKO BAVOLJAK

Ciklus radova "Mit mode" koji čine slike, objekti i instalacije na simboličan način govori o mitu suvremene mode. Izložba sadrži tridesetak eksponata, slike, crteže objekte i instalacije. Na otvorenju izložbe 7. veljače bit će izvedena dva performansa "Ja jesam, koji jesam" art modela Josipa Joška Tešije i "Modni kavez" modne dizajnerice Branke Vučetić Atletić inspirirani radovima ciklusa MIT MODE Dimitrija Popovića.

image

Izložba na simboličan način govori o mitu suvremene mode

DARKO BAVOLJAK
image

Izložba sadrži tridesetak eksponata, slike, crteže objekte i instalacije

DARKO BAVOLJAK

Izložba se održava u Meštrovićevom paviljonu, Hrvatskog društva likovnih umjetnika i trajat će do 26. veljače 2024.

image

Izložba se održava u Meštrovićevom paviljonu, Hrvatskog društva likovnih umjetnika i trajat će do 26. veljače 2024.

DARKO BAVOLJAK
Linker
01. ožujak 2024 14:40