DUJE KODžOMAN
TO DO lista

Izložbe u rujnu koje ne smijete propustiti: Od Zagreba, Pule, Šibenika, Splita do Dubrovnika

Kako izgleda, kasno ljeto i rana jesen obiluje izložbama koje valja posjetiti.

Kako izgleda, kasno ljeto i rana jesen obiluje izložbama koje valja posjetiti.

Raznorodne, drugačije, suvremene i konzervativnije - izložbe su to koje će zasigurno potaknuti vašu imaginaciju i promišljanje tema i osoba koje stavljaju u fokus. Odaberite lokaciju, i pojavite se.

"Na početku, prije nego što nas ne bude" – Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu

Izložba "Na početku, prije nego što nas ne bude" interdisciplinarne umjetnice Moon Martine Zelenika, otvara se u četvrtak 31.8. u 19 h. Izložba se premijerno održava u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, na prvom katu glavne zgrade. Sastoji se od više različitih medija, od tradicionalnih tehnika do najnovijih digitalnih tehnologija iz perioda od 2013. do 2023. godine, dok se tematski odnosi na sveprisutni fenomen promjene i utjecaj na nastanak svemira, svijeta, te poimanje života na Zemlji. Konceptualno, izložba objedinjuje umjetnost, znanost, tehnologiju i duhovnost, odnosno, primjer je gdje se suvremena i novo-medijska umjetnost prožima s teologijom. Interdisciplinarna umjetnica Martina Zelenika (1978.), umjetničkog imena Moon, koristi se inovativnim i alkemijskim pristupom u stvaranju umjetničkih djela. Zelenika poziva na zajedništvo propitujući bitak i slobodu u doba posthumanizma kroz filozofsko - teološki aspekt. Kombinira tradicionalne tehnike i najsuvremenije digitalne tehnologije. Iako preferira crtanje, koristi se različitim medijima i sonifikacijom podataka poput x-ray analiza, bio senzora, slike i dr.

image

Najava izložbe WHW kolektiva

Planet, ljudi, skrb - to se zove odrast! - Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb

Od 1. do 10. rujna, 2023, u HDLU otvara se izložba na kojoj kustosica Ana Dević/WHW okuplja umjetnike i umjetnice Marwu Arsanios, Željka Beljana, Marinu Naprushkinu, Rupali Patil, Dana Perjovschog, Selmu Selman, Marka Tadića i Ceciliu Vicuñu. Program otvorenja uključuje promociju knjige Françoise Vergès A Decolonial Feminism u 18 sati i otvorenje izložbe u 20 sati. Izložba je otvorena do 10. rujna 2023. Izložba iznova promišlja eko-društvene umjetničke prakse iz perspektive političkih ekologija, eko-feminističkih i dekolonijalnih pozicija istražujući kako umjetničko djelovanje i imaginacija mogu doprinijeti transformaciji nepravedne i ekstraktivističke logike neoliberalnog poretka. Umjetnike_ce uključene u izložbu zanima rekonfiguracija novih subjektiviteta promišljanjem zajedničkih dobara, ponovnim korištenjem, prenamjenom, agitiranjem i dijeljenjem, kao i pokretanjem novog imaginarija kroz kolektivnu želju, radost i solidarnost.

image

Whw arhiva

Izložba Duje Kodžomana "Centar za m_ješanje mode" u Šibeniku

Nakon što je početkom godine predstavljena u virtualnom formatu, izložba je i fizički postavljena u prizemlju najhomogenije očuvane barokne građevine u povijesnoj jezgri Šibenika - U Studiju galerije sv. Krševana (Galerija Matija). "Centar za m_ješanje mode" problematizira pitanje nepismenosti u javnom prostoru, a rad je proizišao iz autorova fotodnevnika u kojem je bilježio gramatičke i pravopisne pogreške, tipfelere i misaono problematične sintagme u javnom prostoru hrvatskih i europskih gradova. Objekti nastali kao rezultat umjetničkog procesa tako su nositelji bizarnih, gramatički/pravopisno neispravnih ili crnohumornih poruka kojima smo okruženi. Posjetite je do 22. rujna!

image
DUJE KODžOMAN

Retrospektivna izložba Borisa Ljubičića "Krug & Kvadrat/Mjesto & Vrijeme" u Dubrovniku

Muzej crvene povijesti i Dubrovačka baština – kreativnoj četvrti Dubrovnika (lađe II i III), predstavlja veliku retrospektivnu izložbu proslavljenog hrvatskog dizajnera Borisa Ljubičića pod nazivom ‘Krug & Kvadrat/Mjesto & Vrijeme‘. Izložba ostaje otvorena do 13. rujna 2023.

Izložba ilustracija Yoanna Goasa u Puli

U KarloBaru pulskog Dnevnog boravka Rojca se otvorena je pop up izložba Yoanna Goasa, francuskog ilustratora i instruktora ronjenja.Yoann Goas je započeo svoje umjetničko putovanje 2019. godine, prepoznajući moć ilustracija kao alata za prijenos emocija i poruka. Inspiriran podvodnim svijetom i suočen s gorućim problemom zagađenja mora, Yoann je ljeti 2022. godine odlučio svoj talent usmjeriti prema važnoj temi. Kroz svoju seriju ilustracija, otkrio nam je svoje osjećaje dubokog sjedinjenja s morskom prirodom, ali i tugom i strahom zbog njezine postupne degradacije.

Izložba Zorana Trbovića "Rokumentacija" u Galeriji fotografije Fotokluba Split

U Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorena je izložba Zorana Trbovića ‘Rokumentacija‘. Trbović se splitskoj publici predstavlja s 30-ak fotografija glazbenika koji su obilježili glazbenu scenu slavnih 80-ih. Uspio je uhvatiti suptilne trenutke s koncerata, prenijeti emociju, što će, vjerujemo, posjetitelje s nostalgijom vratiti u lijepa i davna sjećanja. Neki od glazbenika koji su stvarali zvuk te generacije jesu: Dino Dvornik, Johny Štulić, Dado Topić, Jasenko Houra, Seid Memić Vajta, Giboni, Dražen Vrdoljak, Bajaga, Ekaterina Velika, Marina Perazić, Zdravko Čolić, Saša Lošić, Đorđe Balašević, Arsen Dedić

image

Rad Marije Ančić

Izložba Marije Aničić u Galeriji Atelijera Žitnjak u Zagrebu

Samostalna izložba "Dream Bloody Gore" Marije Ančić, u Galeriji Atelijera Žitnjak (Žitnjak 53, Zagreb), od 1. do 15. rujna 2023 godine. Otvorenje izložbe će se održati u petak, 1.9. u 19 h. Akademska kiparica, vrsna crtačica i multimedijska umjetnica mlađe srednje generacije, Marija Ančić je za premijerno predstavljanje u Galeriji AŽ pripremila novu seriju crteža olovkom i — dva monumentalna rada u tekstilu.

Linker
28. travanj 2024 07:59