EDITA SENTIć
na Cvjetnom trgu

Izložbom fotografija osoba s invaliditetom najavljen 17. Festival tolerancije

Redateljica Snježana Tribuson, selektorica ovogodišnjeg Festivala Tolerancije, naglasila je kako su izabrani filmovi u skladu s festivalom koji promiče toleranciju u današnje vrijeme potrebni, ali su istodobno i umjetnički vrijedni, kvalitetni i iznimno dojmljivi.

Redateljica Snježana Tribuson, selektorica ovogodišnjeg Festivala Tolerancije, naglasila je kako su izabrani filmovi u skladu s festivalom koji promiče toleranciju u današnje vrijeme potrebni, ali su istodobno i umjetnički vrijedni, kvalitetni i iznimno dojmljivi.

Uoči početka sedamnaestog izdanja Festivala tolerancije na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, poznatijem kao Cvjetni trg otvorena je izložba “Tu smo” kao rezultat suradnje Festivala tolerancije i Saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom "SUMSI". Cilj je izložbe podizanje svijesti o životu osoba s invaliditetom, a portreti kroz umjetničku viziju fotografa Mare Milin, Stanka Hercega i Sanjina Kaštelana snažan su podsjetnik na važnost inkluzije, razumijevanja i podrške. "Nama kao Savezu "SUMSI" izuzetno je drago da imamo priliku biti uključeni u ovaj projekt, te ove i ovakve aktivnosti smatramo izuzetno važnima za integraciju i inkluziju osoba s invaliditetom u društvo. Osim potreba osoba s invaliditetom važno je osvijestiti i njihove mogućnosti, a ovaj projekt to svakako čini" izjavio je predsjednik Saveza Denis Marijon.

image

Nevena Zubčić kao model

EDITA SENTIć
image

Denis Marijon, predsjednik saveza Sumsi

EDITA SENTIć

‘‘Ovom izložbom želimo prenijeti poruku kako je uključivanje osoba s invaliditetom ključno za stvaranje raznolikog i uključivog društva. Važno je stvoriti okruženje u kojem osobe s invaliditetom trebaju biti prioritet društva, u kojem mogu napredovati i ostvariti svoj puni potencijal. Danas smo tu i da najavimo 17. Festival tolerancije koji će kroz umjetnost filma i 40 vrhunskih naslova, od kojih su mnogi nagrađeni na uglednim svjetskim festivalima i u konkurenciji za najprestižnije filmske nagrade poslati poruku „Otvori se!“. "Otvori se prema sebi, svom bližnjem i prema drugom i drugačijem. U protekloj godini društveno smo razoreni i zgroženi ratovima koji eskaliraju od Ukrajine preko Jemena, stradavanjima civila u Gazi i Izraelu. Dok u isto vrijeme aktualne humanitarne krize diljem svijeta i dalje utječu na živote milijuna ljudi, uključujući osobe s invaliditetom, podsjećamo da su oni često i najugroženiji. Broj ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove prešao je 100 milijuna osoba, broj ozlijeđenih i ubijenih u Gazi, Izraelu, Ukrajini, Jemenu…neprestano raste. Osvijestimo da iza tih brojki stoje djevojčice, dječaci, starije osobe, žene i muškarci koji se suočavaju s nezamislivim strahotama. U navali lažnih vijesti, ratova, klimatskih nepogoda čovjek čovjeku mora biti prijatelj i suputnik”, u svom pozdravnom govoru istaknula je direktorica Festivala tolerancije Nataša Popović.

image

Poruke poslane s otvorenja izložbe

EDITA SENTIć
image

Autori fotografija na izložbi Sanjin Kaštelan, Mare Milin i Stanko Herceg

EDITA SENTIć

Redateljica Snježana Tribuson, selektorica ovogodišnjeg Festivala Tolerancije, naglasila je kako su izabrani filmovi u skladu s festivalom koji promiče toleranciju u današnje vrijeme tako potrebni, ali su istodobno i umjetnički vrijedni, kvalitetni i iznimno dojmljivi. “Nastojali smo da teme budu raznolike pa su izabrani filmovi o vršnjačkom nasilju, pravima i jednakosti žena, besmislu rata, holokaustu, problemima izbjeglica, narušenim odnosima unutar obitelji.” Iako su svi odabrani filmovi vrijedni, selektorica je upozorila na nekoliko filmova. “ Hibridni dokumentarno - animirani film ‘‘Sabotaža‘‘ o heroizmu žena koje su kao prisilne radnice radile na proizvodnji streljiva u logoru Auschwitz - Birkenau, zatim ‘‘Drugi kraj ulice‘‘, kratki igrani film koji govori o vršnjačkom nasilju i animirani film ‘‘Piletina za Lindu‘‘ koji s jednakim zadovoljstvom mogu gledati i roditelji i djeca. Film je duhovit, brz, sa zanimljivim, neočekivanim anegdotama, a i likovno je vrlo lijep, šaren i veseo”.

image

Izbornici festivala Boško Picula i Snježana Tribuson

EDITA SENTIć
image

Fotografkinja Mare Milin kraj svoje fotografije

EDITA SENTIć
image

Fotograf i snimatelj Stanko Herceg i redateljica

EDITA SENTIć

Boško Picula svoj je zadatak selekcije filmova za ovogodišnji Festival Tolerancije nazvao u isto vrijeme i velikim izazovom i velikim zadovoljstvom. “Među mnogobrojnim naslovima koji su se u proteklih godinu-dvije istaknuli svojim umjetničkim viđenjem tolerancije kroz različite aspekte suvremenog društva i povijesnih iskustava, pravo je zadovoljstvo bilo gledati i otkrivati iznimne autorske pristupe iz niza svjetskih kinematografija. Najveći izazov bio je odlučiti se za ograničen broj radova koji će na najbolji način zrcaliti ne samo konkretno vrijeme u kojem su ti radovi nastali, nego i kontekst svijeta u kojem živimo, a kojemu uistinu treba oživljavanje tolerancije kao načina života.‘‘

Filmski program i rasprave održavaju se u Muzeju suvremene umjetnosti od 23. do 27. siječnja te u DokuKinu KIC od 24. do 28. siječnja 2024. Program je, kao i dosadašnjih godina, besplatan, a na svečanom otvorenju prikazat će se kratkometražni igrani film ‘‘Crveni kofer‘‘, nominiran za Oscara te još uvijek aktualni pobjednik Sundance Film Festivala, dugometražni igrani film ‘‘Tisuću i jedan‘‘.

Linker
27. travanj 2024 04:04