Vodič kroz izložbe

Jesen u zagrebačkim galerijama i muzejima nikada nije bila zanimljivija

Jesu li roboti pametniji od nas, kako smo se spašavali od gladi i kako su izgledale već zaboravljene turbulentne devedesete, neke su od tema koje su možete razgledati i možda ponešto i naučiti.

Ako je suditi po izložbama, ova jesen nudi pravo obilje kulturnih događanja, a mi vam predlažemo koje pogledati ako već niste. Dobiti ćete uvid u stare majstore, one mlade, suvremene, robotičku sadašnjost i budućnost, ali i u problem koji danas muči više od osamsto milijuna ljudi na svijetu.

Etnografski muzej: Lica gladi

22. 9. 2022. - 2. 5. 2023.

image

Vrijeme velike gladi: kukuruzište ispred HNK-a krajem II. svjetskog rata

Duško Kečkemet

U vremenu kada se na svjetskoj razini osmišljavaju strategije borbe protiv gladi i njezina postojanja, autorice Tanja Kocković Zaborski i Melanija Belaj izložbom žele osvijestiti glad, ponajprije onu nametnutu, ali i onu samonametnutu. Tema gladi ne prikazuje se samo kroz povijest nego se posebno naglašava i borba protiv gladi u današnjem društvu. Cilj projekta Lica gladi je podizanje svijesti o problemu gladi, ali i poremećaja prehrane. Stoga se uz izložbu planira niz edukativnih aktivnosti od radionica o zdravoj prehrani za djecu i odrasle, predstavljanje lokalnih kuhinja do znanstvenih i stručnih predavanja. Izložba je za svaku preporuku, i zanimljivo je vidjeti kao se svijet nekada, pa čak i Zagreb borio protiv gladi koja bi zbog ekonomske krize mogla mnogima ponovo pokucati na vrata.

Galerija Klovićevi dvori: World of Robots

15. 9. 2022. - 15. 12. 2022.

image

Svijet robota u Klovićevim dvorima

PRESS

Robotika, kao znanost i tehnologija, iznimno je važan projekt 21. stoljeća koji je, oponašajući ljudske poslove, neodvojivi dio naše svakodnevice. Za starije generacije gotovo je nezamislivo da bi se roboti uopće mogli pojaviti u našim domovima u roku od nekoliko godina, s druge strane, mladi se nimalo ne čude kada se s druge strane telefonske linije pojavi robot.

Na izložbi se može vidjeti, najnoviji razvoj humanoidnih robota, skupocjene probne robotske igračke, transformatori, nogometna lopta na daljinski, robot za utovar, crtanje robotskih ruku, 3D printeri, originalne filmske relikvije kao što su Iron Man, R2D2, Terminator, C3PO i mnogi drugi koncepti robota, životinje roboti i izvanredne inovacije vezane uz digitalnu kulturu, pa čak i koncept robota koji hoda Marsom. Na vremenskom zidu pokazuje se kako su roboti evoluirali i što robota čini boljim od čovjeka.

LAUBA: Erste fragmenti 18

29. 9. 2022. - 7. 10. 2022.

Na izložbi će biti predstavljeni otkupljeni radovi mladih umjetnika i umjetnica prema odabiru stručnog povjerenstva u organizaciji Erste banke i kulturne platforme Urbanka. Cilj je pomoći mladim i neafirmiranim umjetnicama i umjetnicima do 30 godina da postanu vidljivi široj javnosti. Na natječaj je pristigao velik broj radova, a odabrani su radovi Bartola Galovića, Tomislava Hršaka, Ivana Jerončića Grba, Josipe Krolo, Albe Miočev, Marine Popović, Ivone Pupačić i Šimuna Bućana.

MSU

Nevidljivi prostori

27. 9. 2022. - 6. 11. 2022.

MSU/2.kat

Radovi autorice, vizualne umjetnice Ivane Pipal nastali su na razmeđi vizualnih umjetnosti i psihoterapije, prevodeći istraživanja ljudske psihe i njezinih mehanizama u likovni govor. Oslanjajući se na iskustva neuroznanosti, psihoterapije i psihologije te različitih tehnika za osvještavanje prisutnosti, autorica gradi vizualni jezik kao alat za razumijevanje unutarnjeg svijeta, osjećaja i apstraktnog mišljenja.Crteži i slike nastali u tom procesu donose vizualne simbole na granici figurativnog i apstraktnog koji će nas podsjetiti na to da su i prva pisma bila slikovna. Iz njih se, kao i iz samog postava izložbe, iščitava metodologija istraživanja nevidljivih prostora.

Iskustvo u gužvi - retrospektivna izložba Goranke Matić

11.9.2022.-30.10.2022. MSU/3.kat

image

Bend Idoli u pustinji 1987.

Goranka Matić

Beogradska fotografkinja Goranka Matić prisutna je na umjetničkoj sceni više od četrdeset godina, a njezin rad se od samih početaka paralelno razvija na područjima novinske, reportažne i umjetničke fotografije. Izložba „Iskustvo u gužvi”, kroz podijelu na pet žanrosvkih ili tematskih cjelina, teži isticanju polivalentnosti profesionalnog angažmana autorice – s jedne strane, kao novinske kroničarke glazbenih, likovnih pa i političkih događaja te s druge strane, predane umjetničke fotografkinje s konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima. Snimila je i povijesne momente kao što je oproštaj od Josipa Broza Tita, događaje turbulentnih devedesetih i prve demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića kao što je i prikazala prisan uvid u bendove Novog vala.

HDLU: 57. zagrebački salon vizualnih umjetnosti

image

Zanimljivi umjetnički radovi očekuju vas na 57. zagrebačkom salonu vizualnih umjetnosti

NERA SIMIC CROPIX

15. 9. 2022. - 20. 11. 2022.

Polazište teme ovogodišnjeg zagrebačkog salona su recentno obilježene obljetnice hrvatskog društva (2021. obilježena je trideseta godišnjica samostalnosti RH i pedeseta obljetnica Hrvatskog proljeća), stoga će se na salonu predstaviti radovi koji reflektiraju, propituju odnosno analiziraju koncepte slobode, javnog prostora, kulture sjećanja, nacionalizma, građanstva ili suvereniteta unutar suvremenog društva. Ovogodišnji salon tematski se širi kroz suradnju s Indijskim veleposlanstvo povodom obilježavanja 75 godina indijske neovisnosti popratnim programom u Dvorani Gorgona MSU Zagreb te Centru za ženske studije.

Galerija Kranjčar: Godišnji odmor

30. 9. 2022. - 18. 10. 2022.

image

Fotografkinja Mare Milin predstavlja svoje viđenje prirode

PRESS

Fotografkinja Mare Milin, poznata po modnoj fotografiji ovaj put okrenula se prirodi i izlaže 24 fotografije za koje su ju inspirirala mjesta gdje provodi svoj odmor.

Linker
16. travanj 2024 23:04