/ Facebook
SUVREMENO KAZALIŠTE U ZADRU

Jubilarno izdanje Zadra snova

Dvadeseto, jubilarno izdanje međunarodnog festivala suvremenog kazališta “Zadar snova” održava se od 6. do 14. kolovoza 2016.

Dvadeseto, jubilarno izdanje međunarodnog festivala suvremenog kazališta “Zadar snova” održava se od 6. do 14. kolovoza 2016.

Zadar snova, pokrenut je 1997.godine, s ciljem prezentacije umjetničkih ostvarenja na području izvedbenih i vizualnih umjetnosti. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, grada Zadra i Zadarske županije, svojim otvorenim konceptom festival slavi suvremenu scensku umjetnost u njenoj raznolikoj pojavnosti; od novih kazališnih praksi, plesnih i glazbenih intervencija, instalacija do predstavljanja mladih (ne)afirmiranih autora.

Uz repertoar hrvatskih suvremenih kazališnih dostignuća i autora poput Ivice Buljana, Petre Hrašćanec, Brune Isakovića, Pavlice Bajsić Brazzoduro i mnogih drugih, ali i zapaženih djela priznatih inozemnih autora poput Pie Zemljič, Milene Zupančić te Marka Mandića, Zadar snova ove godine prezentira radove mladih autora i studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu sa dječjom predstavom ”Kako nastaje kazališna predstava”, Umjetničke Akademije u Osijeku sa predstavom ”Saloma” prema drami Miroslava Krleže, te predstava ”Instrukcija” prema tekstu Eugena Ionesca, a u izvedbi studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Također, publici će se prezentirati mladi autorski projekt ”Refleksija” studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, ali neovisne produkcije. Festival stoga služi i kao platforma razvoju te jačanju lokalne i nacionalne nezavisne scene kroz raznu koprodukciju, tehničku asistenciju i kulturnu inicijativu mladih autora/stvaratelja.

/ Facebook
"Ljudi, ne brojevi" Otvorenje Zadra snova 2016./ Foto: Facebook

Budući da je ove godine 20. jubilej, jedan od osnovih ciljeva projekta svakako je promocija najvrijednijih te najzanimljivijih lokacija unutar stare jezgre grada koje će oživjeti, stoga je i sam prostor izvedbi koncipiran u crkvi sv. Nikole koja je pod zaštitom UNESCA, u podrumu državnog arhiva u Zadru, te u HNK Zadar, a u kojima se ostvaruje interakcija ne samo sa posjetiteljima grada Zadra, već upravo sa stanovnicima koji ga čine.

U proteklih 20 godina festivala, Zadar snova prikazao je preko 200 umjetničkih produkcija s gostujućim izvedbama iz Europe i Svijeta. Zahvaljujući kontinuiranom radu, prepoznat je kao platforma za inter i intra-regionalnu suradnju i kooperaciju u sferi novih kulturnih politika i suvremenih društvenih praksi.

Linker
29. travanj 2024 06:25