samo 100 primjeraka

Kolekcionarska poslastica: Slavni plakat Borisa Bućana dostupan u limitiranoj seriji

Mimi i Vanja Rakočević iz zagrebačke galerije Paravan osmislili su kako udahnuti novi život kultnom plakatu iz 1982. koji se nalazi u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti i tako zadovoljiti potražnju kolekcionara i ljubitelja umjetnosti našeg slavnog akademika.

Za sve ljubitelje umjetnosti našeg slavnog slikara i grafičara Borisa Bućana, naročito one koji bi doma željeli imati njegov kultni plakat Žar Ptica, na tržište stiže prava kolekcionarska poslastica. Radi se o reprodukciji plakata izrađenog u pleksiglasu veličine 39 x 40 centimetara s autorovim potpisom koja će se moći kupiti u dizajnerskoj galeriji Paravan u Zagrebu čiji su vlasnici i došli na tu ideju. Naime, poznati znalac antikviteta Mimi Rakočević i njegov sin, dizajner Vanja Rakočević čiji se radovi prodaju u galeriji zajedno s vrhunskim antikvitetima, zasipani brojnim upitima za dijela Borisa Bućana, pogotovo njegovog slavnog plakata za balet Žar ptica došli su na ideju na koji način ljubiteljima umjetnosti ponuditi novu verziju njegovog najslavnijeg umjetničkog djela.

image

Boris Bućan i Vanja Rakočević

PRIVATNA ARHIVA
image

Autorov potpis na svakom primjerku

PRIVATNA ARHIVA

"Razmišljali smo da bi se motiv plakata mogao izvesti u nekom drugom mediju i tako smo došli na ideju da to bude u pleksiglasu. Odlučili smo se za limitiranu seriju od sto komada, svaki primjerak je numeriran i potpisan na aluminijskoj pločici od strane Borisa Bućana. Od ideje do realizacije prošlo je nekoliko mjeseci, a ispunili smo ih zanimljivim i živopisnim razgovorima s umjetnikom. Napravljeno je puno tiskanih proba, različitih varijanti boja i tonova da bi se dobio finalni proizvod. Specifičnost i transparentnost pleksiglasa rezultiralo je zanimljivim i pomalo popartovskim izričajem zbog svoje trodimenzionalnosti", rekao nam je Vanja Rakočević o procesu izvedbe.

image

Žar ptica

ANDRIJA ZELMANOVIć
image

Žar ptica izrađen je od šest slojeva pleksiglasa

ANDRIJA ZELMANOVIć

Boris Bućan je plakat Žar ptica osmislio za istoimeni balet Igora Stravinskog kojeg je 1982. izradio za splitski HNK, a ubrzo je postao mnogo više od plakata za predstavu.

Original je bio velik dva metra u oba smjera, a kao većina Bućanovih plakata, ima crni rub koji je postao njegov zaštitni znak.

Čuveni svjetski muzej Victoria&Albert Museum iz Londona u svom jedinstvenom pregledu najuspješnijih plakata dvadesetog stoljeća (od 1870. do danas), 1998. izdao je luksuzni katalog The Power of the Poster, a Žar ptica krasi naslovnu stranicu.

Nedavno se našao i među tristo najvažnijih plakata svijeta u knjizi Plakat: Vizualna povijest uglednog britanskog izdavača Thames&Hudson, a i u postavu je njujorške MoMA koja ima 26 njegovih djela od koji su tri u stalnom postavu.

No odavno je on sa svojom umjetnošću prešao granice naših prostora jer u svojoj kolekciji ima više od dvadeset međunarodnih nagrada, uglavnom Grand Prixa.

Linker
11. travanj 2024 23:16