Još jedno priznanje

Lerotiću i Sigurnom mjestu nagrada za najbolju režiju na festivalu u Beogradu

Ovo je jedanaesto priznanje filmu koji je trenutno u kino distribuciji diljem Hrvatske. Sigurno mjesto dosad je nagrađivano na renomiranim festivalima diljem svijeta.

Juraj Lerotić na sinoć završenom Festivalu autorskog filma u Beogradu osvojio je nagradu za najbolju režiju za višestruko nagrađivani film Sigurno mjesto. Grand Prix Aleksandar Saša Petrović ovogodišnjeg, 28. izdanja Festivala autorskog filma pak pripao je filmu "Da li ste videli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

Žiri natjecateljskog programa ovogodišnjeg FAF-a u sastavu Teona Mitevska, Omar El Zohairy i Serge Bozon odluku o dvije glavne nagrade obrazložio je riječima: "Oba filma predstavljaju dašak svježeg zraka u načinu na koji prezentiraju stvarnost. Prvi (Da li ste videli ovu ženu?) ne prati nikakva pravila i ne nameće sebi nikakva ograničenja, već odvažno ide naprijed uz dozu humora, inteligencije i neusiljenosti, dok se drugi (Sigurno mjesto) koristi minimalizmom i veoma preciznom režijom kako bi napao temu kojoj nije lako pristupiti. Oba filma su važna za regiju jer predstavljaju glas nove generacije".

28. izdanje Festivala autorskog filma (FAF) održano je od 25. studenoga do 2. prosinca u Beogradu.

Ovo je jedanaesto priznanje filmu koji je trenutno u kino distribuciji diljem Hrvatske. Sigurno mjesto dosad je nagrađivano na renomiranim festivalima diljem svijeta - na Filmskom festivalu u Locarnu nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i najbolji debitantski film, na Sarajevskom festivalu Srca Sarajeva za najbolji igrani film i za najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić), nagradu CICAE Međunarodne konfederacije umjetničkih kina te nagradu Cineuropa. Na Zagreb Film Festivalu nagrađen je posebnim priznanjem u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji, a tijekom proteklog proglašen je najboljim filmom 32. filmskog festivala u Cottbusu te 33. ljubljanskoga filmskog festivala LIFFe.

image

Filmski plakat za Lerotićev nagrađivani film koji je krenuo u distribuciju u hrvatska kina

PRESS

Sigurno mjesto napeta je i moćna drama temeljena na osobnom iskustvu redatelja Lerotića suočava gledatelja s uznemirujućom nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred destruktivnom snagom duševne bolesti, ali i s ustrajnosti bezuvjetne ljubavi. Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja.

Direktor fotografije filma je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić. Sigurno mjesto nastao je u produkciji tvrtke Pipser, hrvatski koproducenti su Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December. Distributer filma je Hulahop. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Uz to, film je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Linker
19. travanj 2024 16:14