Dokumentarni film

‘Moć slobode‘: Romansirana filmska biografija velike Mutti

Redateljica je na ideju za film došla u ljeto 2020. u doba kada je Boris Johnson bio omniprezentan u Velikoj Britaniji. Naime, njezino kontrolirano i pristojno držanje bilo je u totalnoj suprotnosti s ležernim ponašanjem britanskog premijera.

Film o Angeli Merkel nešto je što sam dugo čekao. Na ovogodišnjem ZagrebDoxu prikazan je dokumentarac "Merkel – moć slobode", autorice Eve Weber koji je interesantan i na mnogo razina – problematičan. Ipak, vrijedan gledanja. Nadam se da će naći put do kino distribucije u Hrvatskoj.

Naime, narativno je ovo školski primjer, slobodan ću biti i reći In memoriam dokumentarca, lijepog dokumentarca za televiziju. Subotnje ili nedjeljno popodne? Birajte sami. Prikazani sadržaj je nevjerojatno ispoliran te uvodi tek opće poznate "probleme" karijere ove velike državnice.

image

Angela Markel i suprug Joachim Sauer

©SGP/FAMEFLYNET ITALY/SGP/PROFIMEDIA ©SGP/FAMEFLYNET ITALY/SGP/PROFIMEDIA

Njezina politička karijera je, da se ne zavaravamo, odista impresivna – na političkoj se sceni Njemačke pojavila u dosta zaoštrenom političkom kontekstu, izdržala je, predano radila, pobijedila bliske i opake protivnike te decentno otišla, bez suludih kontroverzi kojima je mogla uprljati svoju biografiju. Mogla je, zaista. Svi mogu i većina njezinih kolega/ica to je napravila. Politika je isuviše prljav zanat u kojemu princip moći nerijetko nadvladava sve druge principe i do tada zamišljene vrijednosti. Merkel je spretne političke akrobacije radila, i zbog mnogih njezinih odluka, Njemačka je u njezinoj eri vladanja bila bez dvojbe u svojoj propulzivnoj fazi, ne samo zbog energenata koje je Rusija dosta povoljno osiguravala (recentno ćemo saznati da je zbog te odluke Europa upravo u energetskom deficitu) već i zbog niza progresivnih političkih odluka koje su EU učinile tek proširenom rukom Njemačke. Na vrhuncu je priznala da je (i) feministkinja, a to nije ni malo ni beznačajno samoodređenje.

image

Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin

DRUZHININ ALEXEI/TASS/PROFIMEDIA DRUZHININ ALEXEI/TASS/PROFIMEDIA

Izvrstan dio dokumentarca svakako je arhivska građa kao i intervjui s domaćim i međunarodnim novinarima te političarima iz Njemačke i inozemstva. Činjenica jest da upravo taj "ohlađeni" odnosno distancirani pogled na ovu izuzetnu političarku, iz međunarodne perspektive, čini glavno tkivo ovog filma. Unutarnja politika Angele Merkel u filmu je tek otvorena, i jasno, ostala je u drugom planu.

Uspon ove liderice počinje tako što je kao kćerka pastora u Istočnoj Njemačkoj, odlučila studirati fiziku kako bi morala što manje pričati o politici u DDR-u. Ulaskom u politiku, ubrzo je postala prva istočnonjemačka ministrica u prvom kabinetu ujedinjene Njemačke te na koncu prva žena na kancelarskoj funkciji. Kao klasična književna protagonistica Angela Merkel imala je dupli život koji se zrcalio: onaj prije pada Zida i život nakon pada Zida.

image

Fotografije: Profimedia

ISOPIX/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA ISOPIX/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Njezino osobno iskustvo pružilo joj je jasno razumijevanje demokracije i slobode te saznanje koliko je jedno i drugo fragilno. Politički stil Angele Merkel očita je tema ovog dokumentarca, no ne i njezine političke odluke. Dokaz tome su izostavljeni politički neuspjesi, pogotovo suspektan odnos prema Rusiji. U tom smislu, film je više biografija nego politička analiza, a na momente djeluje, nategnuto govoreći i kao filmska - autobiografija (kao da ga je sama naručila). Novinar Ralph Bollmann koji je napisao biografiju Angele Merkel kao i redateljica Eva Weber, dijele mišljenje o tome da je rano za istinsku analizu bilance njezine karijere. Film transportira međunarodnu karizmu Angele Merkelove kao osobe koja je postala pandan bivšem razmetljivom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i drugim opskurnim vođama njezina vremena.

Linker
24. travanj 2024 03:00