FILM U ŠUMI

‘Murina‘ u Zagrebu: Domaći film nagrađen u Cannesu premijerno se može vidjeti na Tuškancu uz ostale Oscarom nagrađene naslove

Rujan na Ljetnoj pozornici Tuškanac rezerviran je za svečanu premijeru ‘Murine‘ te projekcije filmova koji su obilježili prethodnu sezonu: ‘Još jedna runda‘, ‘Otac‘ i ‘Quo vadis, Aida?‘.

Film u šumi program je Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, koji na Ljetnu pozornicu Tuškanac donosi selekciju raznolikih naslova, među kojima će svaki ljubitelj filma pronaći nešto za sebe. Rujanski dio programa rezerviran je za filmske hitove koji su obilježili prethodnu filmsku sezonu i izazvali najveći interes među publikom.

Među njima se ističe "Murina", debitantski dugometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović, koji je svjetsku premijeru imao u prestižnoj sekciji "15 dana autora" Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Zlatnu kameru - nagradu za najbolji debitantski film u svim programima festivala.

Čitajte i: Veliki uspjeh dubrovačke redateljice! ‘Murina‘ osvojila Zlatnu kameru u Cannesu

Riječ je o kompleksnoj i dojmljivoj priči o djevojci koja želi pobjeći od agresivnog oca, a priliku za to pronalazi kada im u posjet stigne karizmatični obiteljski prijatelj. Film je dosad izazvao velik interes među publikom, a kritika je hvalila glumačke nastupe, prekrasne morske lokacije i atmosferičnu režiju. Svečana projekcija filma održat će se u četvrtak, 2. rujna uz prisutnost filmske ekipe, a druga projekcija bit će dan kasnije, u petak, 3. rujna.

image
Scena iz filma Quo Vadis, Aida?.
PR

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazat će se "Quo vadis, Aida?", izvrsna i napeta drama bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, u kojoj kroz priču o nastojanjima UN-ove prevoditeljice da spasi svoju obitelj nudi dojmljiv i potresan prikaz stradanja u Srebrenici. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a izazvao je veliki interes publike i kritike u regiji.

Na Ljetnoj pozornici Tušakanac gledat ćemo još dva oskarovca. Jedan od njih je "Otac", fascinantna psihološka drama Floriana Zellera o odnosu kćeri i njezina oca koji pati od demencije, a koja je Anthonyju Hopkinsu donijela drugog Oscara. Film je ljetos prikazan u sklopu gostovanja Motovunskog filmskog festivala, na rasprodanoj projekciji.

image
Scena iz filma Otac.
SEAN GLEASON

Čitajte i: Zagrebačko ljeto provedite u hladu tuškanačke šume uz program suvremenih filmskih hitova i kultnih klasika

Još jedan film koji je izazvao veliki interes među zagrebačkom publikom je i "Još jedna runda", izvrsna humorna drama Thomasa Vinterberga o skupini osnovnoškolskih učitelja koji na vlastitome primjeru odluče iskušati teoriju da je određena količina alkohola u krvi nužna za ispunjavanje životnih potencijala. Glavnu ulogu u ovom hvaljenom filmu odigrao je uvijek izvrsni Mads Mikkelsen, film je nagrađen Oscarom za najbolji strani film, a obje projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac bile su rasprodane.

image
Scena iz filma Još jedna runda.
HENRIK OHSTEN

Sve projekcije održavaju se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Kako biste osigurali svoje mjesto na projekciji, preporučamo da karte kupite online ili barem pola sata ranije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac. Više informacija o programu potražite na www.ljepotu.hr.

Linker
25. travanj 2024 09:52