15. FRKA

Nagrade nazvane po četvorici nedavno preminulih filmskih umjetnika obilježit će ovu reviju

Akademija dramske umjetnosti priprema pravu malu filmsku poslasticu za kraj travnja koju ne smijete propustiti.

Filmska revija Kazališne akademije - FRKA, u svojem će se petnaestom izdanju održati od 28. do 30. travnja 2023. godine na Akademiji dramske umjetnosti (Trg Republike Hrvatske 5). Svečano otvorenje bit će u petak, 28. travnja u kinu Kinoteka s početkom u 20 sati. Svojom visokom posjećenošću tijekom proteklih godina FRKA je postala nezaobilazan kulturni događaj u Zagrebu i jedna od najdugovječnijih studentskih manifestacija zagrebačkog sveučilišta.

Studenti 2. godine Odsjeka produkcije (Josip Gregov, Roza Medvešek, Ema Mikolaci, Lucija Perić, Laura Prpić i Klara Vlahovski) osmislili su i pripremili ovogodišnje izdanje značajne filmske manifestacije i javne prezentacije radova studenata Akademije dramske umjetnosti. Tema ovogodišnjeg izdanja su ‘Flashbacks’ – fokus je time stavljen na slavljenje, uvažavanje i zahvalu svim filmskim ostvarenjima i umjetnicima koji su oblikovali našu povijest, kao i onima koji će oblikovati našu budućnost.

image
FRKA

Ovogodišnje izdanje FRKA-e donosi više od pedeset filmova koji su nastali u produkciji Akademije dramske umjetnosti. Manifestacija je natjecateljskog karaktera, a najbolja ostvarenja imat će priliku osvojiti 16 nagrada među kojima su nagrada za najbolju režiju igranog i dokumentarnog filma, snimanje, produkciju, scenarij, glumicu i glumca te montažu. O ovogodišnjim pobjednicima odlučivat će žiri filmskih profesionalaca: redateljica Jasna Nanut, glumica Ksenija Marinković, montažer Tomislav Stojanović, producent Matija Drniković te snimatelj Marinko Marinković.

Nekoliko ovogodišnjih nagrada nose imena po bivšim studentima Akademije, koji su, iako više nisu s nama, ostavili neizbrisivi trag na hrvatski film. Tako će se ove godine dodijeliti nagrada za najbolji igrani film "Lukas Nola", nagrada za najboljeg glumca "Jasmin Telalović", nagrada za najbolju montažu zvuka "Martin Semenčić" te nagrada za najbolji TV format "Nikola Ivanda". Na ovaj način želimo odati počast našim preminulim kolegama i profesorima koji su za svoga života donijeli veliki doprinos hrvatskoj kinematografiji. Uz projekcije filmova studenata Akademije dramske umjetnosti u glavnom programu, popratni program uključivat će zanimljive radionice, predstavljanje studentskih inicijativa, filmski kviz i mnoge druge.

image
FRKA

U sklopu ovogodišnje FRKA-e, u subotu, 29. travnja 2023. godine, po prvi put će se održati Produkcijski dan. Riječ je o manifestaciji koja promovira profesiju producenta u audiovizualnoj umjetnosti s ciljem pružanja informacija o studijskom programu odsjeka Produkcije na Akademiji dramske umjetnosti te o specifičnostima i izazovima ovog zanimanja općenito. Kroz razne aktivnosti poput okruglog stola, masterclassa, radionica i filmskih projekcija otvorit će se dijalog s generacijski srodnom publikom – srednjoškolcima i studentskom populacijom, odnosno potencijalnim budućim studentima akademije. Osim publike mladih, Produkcijski dan bit će otvoren i drugim publikama i zainteresiranoj javnosti.

FRKA dugi niz godina razvija i njeguje nacionalne te međunarodne veze filmskih umjetnika i škola pa će ove godine kao dio programa Produkcijskog dana ugostiti Fakultet dramskih umjetnosti iz Beograda i Akademiju scenskih umjetnosti iz Sarajevu koje će predstaviti svoj rad, prikazati izbor studentskih filmova te međusobno razmijeniti znanja i iskustava.

image
FRKA

Na samoj reviji prikazuju se radovi studenata filmskih odsjeka, no u stvaranju FRKE aktivno sudjeluju i studenti kazališnih odsjeka ADU, kao i studenti Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, koji su zaslužni za vizualni identitet. FRKA je organizirana sredstvima Društva Hrvatskih filmskih redatelja, Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske udruge producenata, HDNP-a te produkcijskih kuća: Izvan fokusa, Dinaridi film, Interfilm i Hulahop, a svi detalji o programu, partnerima i gostima Revije bit će objavljeni uskoro! Ulaz na sve programe je besplatan!

Linker
18. travanj 2024 12:10