podrška Ukrajini

Nakon Green Daya i Iggy Pop otkazuje koncert u Rusiji: ‘U svjetlu aktualnih događaja to je bilo neophodno‘

Mnoge glazbene zvijezde otkazale su svoje nastupe u Rusiji kako bi iskazale podršku Ukrajini koja već gotovo tjedan dana trpi napade od susjeda.

Legendarni glazbenik Iggy Pop otkazao je festivalski nastup zakazan za srpanj u Moskvi, pridruživši se rastućem broju pop i rock izvođača koji odustaju od najavljenih koncerata u Rusiji u znak prosvjeda zbog njezine invazije na Ukrajinu.

"Nastup na festivalu Park Live u Moskvi planiran 10. srpnja je otkazan. U svjetlu aktualnih događaja to je bilo neophodno. Naše misli su s Ukrajincima i svim hrabrim ljudima koji se protive nasilju i žele mir", napisao je američki roker na svojem Facebook profilu.

Popularni pankeri Green Day trebali su svirati 29. svibnja na stadionu Spartak u Moskvi kapaciteta više od 45.000 posjetitelja, ali su koncert otkazali "teška srca", također zbog ratnih događaja u Ukrajini.

image

Green Day

SVEN HOOGERHUIS/UPI/PROFIMEDIA

“Svjesni smo da ovo nije trenutak za stadionske rock koncerte, riječ je o puno većem od toga. Također znamo da je rock and roll vječan i uvjereni smo da će biti i vremena i mjesta da se vratimo tamo u budućnosti", napisao je punk rock bend na Instagramu.

Čitajte i: Rusiji je zabranjeno nastupati na Eurosongu: ‘Ovo je kulturno natjecanje koje ujedinjuje Europu‘

Škotski rokeri Franz Ferdinand također su nakon ruske agresije na Ukrajinu otkazali koncerte u St. Petersburgu 29. lipnja i Moskvi 1. srpnja.

U priopćenju su objasnili: “Volimo Rusiju. Ta velika zemlja inspirirala je bend preko svoje umjetnosti i književnosti i od našeg prvog nastupa u njoj prije 17 godina razvili smo bogat i dubok odnos s našim ruskim fanovima. Razgovarali smo preko društvenih mreža s našim brojnim prijateljima u Rusiji i naišli na nepodijeljeno protivljenje ovom nasilju i na solidarnost s našim ukrajinskim prijateljima. Znamo da vidite ludilo vodstva svoje zemlje. Znamo da ne želite rat.", napisali su.

Priopćenje završava u optimističkom tonu: "Unatoč ovoj tragičnoj situaciji u našim srcima još uvijek gori plamen optimizma i radujemo se danu kada ćemo se moći vratiti u miru da ponovno zajedno podijelimo radost glazbe."

image

AJR

STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Američki indie pop sastav AJR sa "žaljenjem" je na Twitteru objavio da otkazuje nadolazeći nastup u Rusiji zakazan za 22. listopada u Moskvi.

“Hvala svim ruskim obožavateljima koji se protive ničim izazvanim i kriminalnim ponašanjem svoje zemlje. Naša srca su s ukrajinskim narodom", napisala je grupa.

Koncerte su također otkazali Louis Tomlinson, Yungblud, Health, Bring Me The Horizon i drugi.

Linker
15. travanj 2024 02:36