PROFIMEDIA
DODJELA 2024.

Ni Taylor, ni Miley, ni Billie: Grammyje je pokorila ova glazbenica

Stigle su nominacija za nagradu Grammy kojima dominiraju žene, a predvodi ih SZA s čak devet nominacija.

Stigle su nominacija za nagradu Grammy kojima dominiraju žene, a predvodi ih SZA s čak devet nominacija.

Zahvaljujući hitu "Kill Bill" i albumu "SOS" koji je objavila ove godine, glazbenica SZA je predvodnica po broju nominacija za 66. dodjelu nagrada Grammy.

Hit "Kill Bill" nominiran je za pjesmu godine, snimku godine i najbolju R&B izvedbu, dok je album "SOS" nominiran za album godine i najbolji progresivni R&B album. SZA je skupila i nominacije za najbolji R&B nastup ("Love Language", najbolju R&B pjesmu ("Snooze", najbolji rap nastup ("Low") i najbolji pop duo nastup ("Ghost in the Machine") s Phoebe Bridgers koja sa svojim bendom boygenius ima sedam nominacija, među ostalima i za novog izvođača godine. Sedam nominacija ima i Victoria Monét.

Grammyjima dominira i kino hit ovog ljeta, "Barbie" s čijeg soundtracka čak 11 pjesama ima svoje nominacije, među kojima su i one za vizualnu kategoriju.

Ono što se može primijetiti kao sveukupni trend za nominacije u 2024. je veći broj ženskih izvođačica - većina vodećih nominacija nose žene, među kojima su zvijezde kao što su Taylor Swift, Billie Eilish, Miley Cyrus i Olivia Rodrigo. Primjerice, u kategorijama za snimku i album godine jedini muškarac je Jon Batiste.

Nominirani za album godine su Jon Batiste, boygenius, Miley Cyrus, Olivia Rodrigo, Taylor Swift, SZA, Lana Del Rey te Janelle Monae. U kategoriji pjesma godine natječu se Lana Del Rey s pjesmom “A&W”, Taylor Swift s “Anti-Hero”, Jon Batiste s “Butterfly”, Miley Cyrus s “Flowers”, SZA s “Kill Bill”, Olivia Rodrigo s “vampire”, te dvije pjesme s “Barbie” soundtracka: Dua Lipa i “Dance The Night” te Billie Eilish s “What Was I Made For?”

Dodjela Grammy održat će se 4. veljače 2024. u areni Crypto.com u Los Angelesu.

Linker
26. travanj 2024 20:09