Ranko Šuvar / Hanza Media CROPIX
Esma Redžepova

Odlazak najveće dive romske glazbe

Nakon kratke i teške bolesti svijet je jutros napustila jedna od najvećih glazbenih diva s ovih prostora, makedonska pjevačica Esma Redžepova.

Nakon kratke i teške bolesti svijet je jutros napustila jedna od najvećih glazbenih diva s ovih prostora, makedonska pjevačica Esma Redžepova.

Kraljica romske glazbe, kako su je često nazivali, prije dva tjedna primljena je u bolnicu u Skopju, a jutros je u 73. godini života izgubila bitku s bolešću. Esma Redžepova je bila gošća brojnih pozornica diljem svijeta, uključujući i brojne nastupe koje je održala u Hrvatskoj, a osim što je bila najbolji ambasador romske kulture u svijetu, bila je i velika humanitarka. Tijekom života posvojila je i odgojila 47 djece te je dva puta bila predložena za Nobelovu nagradu za mir. Od 2013. godine nosila je i titulu nacionalnog umjetnika Makedonije.

Svoju prvu nagradu Esma je osvojila 1957. u sklopu emisije na Radio Skopju i ta se godina uzima kao početak glazbene karijere ove velike umjetnice koja je trajala gotovo 60 godina. Snimila je preko tisuću pjesama, a za dobar dio njih napisala je glazbu i tekst. Objavila je više od 500 ploča, kazeta i CD-a, za balkansko i strano tržište.

Nitko nije ostao ravnodušan kad bi kraljica romske glazbe zapjevala "Đelem, đelem", a njezine će se izvedbe pamtiti još godinama. Jedan od svojih posljednjih intervjua dala je Jutarnjem, a možete ga pročitati ovdje.

Linker
28. travanj 2024 01:22