PROFIMEDIA
In memoriam

Odlazak velikog Lauševića: "Mi smo ti kojima život prolazi voleći pogrešne i gazeći one prave"

Jedan od najpoznatijih glumaca s prostora bivše države preminuo je nakon kratke i teške bolesti.

Jedan od najpoznatijih glumaca s prostora bivše države preminuo je nakon kratke i teške bolesti.

Danas je u 63. godini života nakon kraće, ali teške bolesti preminuo jedan od vodećih glumaca bivše Jugoslavije, Žarko Laušević. Podsjetimo, Laušević je crnogorski glumac koji je sredinom 1980-ih bio popularan u bivšoj SFRJ. Slavu mu je donijela uloga Šilje u kultnoj seriji "Sivi dom". Uloga u filmu "Oficir s ružom" iz 1987., donijela mu je Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu za najboljeg glavnog glumca. Igrao je u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su važnije: "Šmeker","Dogodilo se na današnji dan", "Original falsifikata", "Bolje od bekstva", "Kaži zašto me ostavi".

Poslije više od decenije vraća se na veliko platno ulogom ikonopisca Save u filmu "Tajna nečiste krvi".. Nakon toga, niže uloge u filmovima "Smrdljiva bajka" i "Senke nad Balkanom" gdje je igrao tumači princa Đorđa Karađorđevića.

Film koji je recentno oduševio hrvatsku javnost "Leto kad sam naučila da letim" jedan je od zadnjih u kojem je igrao. Nažalost, njegov privatni život imao je obrise kriminalističke melodrame. Naime,u ljeto 1993. godine njegov se život stubokom mijenja - Laušević je napadnut od grupe huligana ispred jednog kafića u Podgorici, nakon čega je u samoobrani ubio dvojicu a teško ranio trećeg napadača. Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubojstva. Presuda je, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu. Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, veljače 1998. godine, izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubojstva u prekoračenju nužne obrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4,5 godine, pušten je na slobodu. Po izlasku iz zatvora napustio je zemlju i otišao u New York, a nakon niza pravnih peripetija sud u New Yorku donio je ipak odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

Žarko Laušević u svojoj knjizi "Godina prođe - dan nikad" koju je kod nas objavio Profil kao početak tragičnih događaja koji su ga snašli posebno je markirao izvođenje predstave "Sveti Sava" u Jugoslovenskom dramskom kazalištu 31. svibnja 1990. godine. Bilo je to gostovanje Narodnog pozorišta iz Zenice s predstavom po tekstu Siniše Kovačevića, u režiji Vladimira Miličina. Bio je tada u zenitu popularnosti i u predstavi je igrao naslovnu ulogu, za koju je dobio Sterijinu nagradu 1990. u Novom Sadu, ali i mnoge druge. Naime, pripadnici Srpskog omladinskog bloka i Srpske svetosavske stranke koji su prekinuli predstavu, počeli su proganjati Lauševića, prekidali su mu predstave, čekali ga ispred stana, prijetili smrću njemu i obitelji.

Drugu knjigu "Sve prođe pa i doživotna" posvetio je svom životu u zatvoru, a 2022. objavio je i treću knjigu "Padre idiote".

Laušević je pomilovan 29. prosinca 2011. godine, a srpska putovnica mu je ubrzo uručena. O njegovom životu napravljen je film "Lauš po ideji", po scenariju i u režiji Branke Bešević Gajić, a televizijska i streaming publika ovih dana prati seriju "Pad" koja je inspirirana njegovim životom. Ispred vas su jedni od dražih citata koji se trenutno dijele društvenim mrežama u čast njegovu životu.

Nije ovo loše vrijeme, ovo smo loši mi. Mi smo ti kojima život prolazi voleći pogrešne i gazeći one prave.

U dobru svi su tu, a kada dolaze teška vremena svi se sklanjaju. Izgleda, ne vole da nose teret drugih koji se ne plaća.

Svi mi putujemo snovima. Svi smo putnici na autoputu života. Skitnice na kolovozu čežnje. Beskućnici u domu ljubavi. Borci u ratu tuge. Izgubljeni tražimo. Neshvaćeni shvatamo. Nevoljeni volimo. Nesigurni se nadamo. I svi smo isti. I svi smo različiti.

Linker
28. travanj 2024 07:00