Nikola Vilic / Cropix
Prestižna nagrada

Olja Savičević Ivančević dobitnica je ovogodišnje Nagrade Risto Ratković

Olja Savičević Ivančević dobitnica je ovogodišnje Nagrade Risto Ratković za knjigu poezije "Divlje i tvoje", koju dijeli ravnopravno s crnogorskim pjesnikom Saladinom Dinom Burdžovićem, nagrađenim za knjigu "Rifat", izvijestio je nakladnik njezine knjige, Fraktura.

Njihove su knjige izabrane između njih 58 prijavljenih na ovogodišnji natječaj, a odluku o dobitnicima jednoglasno je donio međunarodni žiri - Pavle Goranović, predsjednik, te Jovana Bojović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.

Prema riječima tajnika žirija Edina Smailovića, Olja Savičević Ivančević i Saladin Dino Burdžović pjesnici koji su i do sada dobivali značajne nagrade, njihova je poezija prevođena i dostupna na mnogim stranim jezicima, a osim knjiga za koje su sada nagrađeni imaju kvalitetnu pjesničku reputaciju u regiji i šire.

Split, 280516.
Splitska spisateljica Olja Savicevic Ivancevic objavila je novi roman Pjevac u noci
Na fotografiji: Olja Savicevic Ivancevic
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / Cropix
Splitskoj spisateljici iskazana je velika čast u Crnoj Gori

Rekavši da je počašćena što je dobila tako važnu regionalnu pjesničku nagradu Savičević Ivančević je ustvrdila kako ona za nju ima i intiman značaj s obzirom na to da je Crna Gora njezina "davno izgubljena djedovina", o čemu je pisala u pjesmi 'Mitovi i legende' koja se nalazi u nagrađenoj zbirci.

"Tako da mi se sada, na najljepši mogući način, kroz poeziju i s ovim priznanjem, to što je bilo izgubljeno vratilo", dodala je.

Nagradu Risto Ratković od 1973. godine dodjeljuje međunarodna manifestacija Ratkovićeve večeri poezije za najbolju zbirku poezije objavljenu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Nagrada će laureatom biti uručena 5. rujna u kući Rista Ratkovića, u Bijelom Polju u Crnoj Gori, u okviru 50. Ratkovićevih večeri poezije.

Čitajte i:

Nagrađivana dizajnerica iz Rijeke postigla svjetski uspjeh: 'Premalo je žena uključeno u poslovni svijet'

Međunarodni uspjeh romana Olje Savičević Ivančević

Glumica Daria Lorenci-Flatz slavi uspjeh u Italiji: 'Presretna sam, ovo će vam dati nadu'

Linker
18. travanj 2024 04:21