PRESS
Za mališane

Opera za bebe namijenjena najmlađima stiže na Međunarodni dječji festival u Šibenik

‘Opera rosa‘ postavljena je kao živa instalacija u ugodnom, sigurnom i mekanom prostoru, i djecu poziva na slobodno kretanje, istraživanje svijeta glazbe, zvuka i pokreta, baš stvorenog za njih.

‘Opera rosa‘ postavljena je kao živa instalacija u ugodnom, sigurnom i mekanom prostoru, i djecu poziva na slobodno kretanje, istraživanje svijeta glazbe, zvuka i pokreta, baš stvorenog za njih.

Nakon nedavne praizvedbe prve domaće opere za bebe pod nazivom ‘‘Opera rosa‘‘ u produkciji 32. Muzičkog biennala Zagreb, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu za koju su sve izvedbe bile unaprijed rasprodane, najmlađa zagrebačka publika je na lipanjskom zagrebačkom festivalu ‘‘Knjige u krošnjama“ imala priliku uroniti u dvije izvedbe ove žive instalacije. Od 2019. godine Muzički biennale Zagreb dio svog programa posvećuje razvoju nove publike – djeci i mladima.

image
PRESS

U sklopu ovogodišnjeg izdanja MBZ Festivala za VELIKE malene jedan od programa za djecu i mlade - opera za bebe, zamišljena je kao zajedničko interaktivno putovanje za velike malene i njihove malene velike. Postavljena kao živa instalacija, u ugodnom, sigurnom i mekanom prostoru, djecu poziva na slobodno kretanje i istraživanje svijeta glazbe, zvuka i pokreta, stvorenog za njih. Uzimajući kao okosnicu klasičnu trodijelnu strukturu, kreće se od noći, muzički i sadržajno mirne, nježne i tople, nastavlja se s jutrom, buđenjem i rađanjem svjetla, a završava danom, slavljem i igrom. Umjetnice koriste tako bebama dobro poznatu rutinu dana, kako bi ih uvele u jedan novi svijet.

image

Premijera opere za bebe održana je u travnju u zagrebačkom HNK-u

DRAGAN MATIC CROPIX

Četiri izvođačice, svaka kroz svoj medij (glas, pokret, instrument) vode djecu i roditelje na putovanje od sna do igre, od tamnog do svijetlog, od apstraktnog do konkretnog, od glasa do riječi. Ovakvim pristupom, veliki maleni upoznaju se s novim, njima bliskim, svijetom umjetnosti, otvarajući im istovremeno taj svijet kao prostor igre i interakcije, kao prostor slobode i istraživanja svim osjetilima.

image

U operi za bebe nastupa poznata sopranistica Ivana Lazar

DRAGAN MATIC CROPIX

Čak četiri izvedbe ove trenutno najtraženije opere u Hrvatskoj gostuju u četvrtak, 6. srpnja 2023. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u sklopu glazbenog programa 63. izdanja Međunarodnog dječjeg festivala – Šibenik 2023. u 9:30, 11:00, 17:00 i 18:30 sati. Bit će to jedinstvena prilika da i oni najmlađi iz ostalih dijelova Hrvatske u pratnji roditelja dožive ovo jedinstveno iskustvo. Sopranistice Ivana Lazar i Mima Karaula, violinistica i instrumentalistica Lucija Stanojević i Tena Novak Vincek te Irma Unušić s plesnom izvedbom djecu upoznaju s novim, njima bliskim, svijetom umjetnosti, otvarajući im istovremeno taj svijet kao prostor igre i interakcije, kao prostor slobode i istraživanja svim osjetilima. Autorice koncepta su Ivana Đula, Selena Gazda, Tena Novak Vincek, Lucija Stanojević i Irma Unušić.

Linker
30. travanj 2024 04:14