traje do 25.2.

Otvorena izložba "Mit o modi" Dimitrija Popovića

U galeriji Bačva u Zagrebu jučer je otvorena izložba Dimitrija Popovića “Mit mode”, a domaćin izložbe je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Izložbu čini četrdesetak radova slika, crteža i objekata koji su kreirani u posljednje četiri godine, a održava se u organizaciji Muzeja Mimara i bit će otvorena do 25. veljače.

Na otvorenju izložbe su izvedena dva performansa koji su inspirirani radovima Popovićevog ciklusa "Mit mode": "Modni kavez" Branke Vučetić Atletić i "Ja sam koji jesam" Josipa Joška Tešije.

O samoj izložbi, njezinoj temi i otvorenim pitanjima, Dimitrije Popović je napisao: “U modnim spektaklima kao posebnim fenomenima suvremene kulture žensko se tijelo pojavljuje u dvostrukoj funkciji; pokazuje odjevne predmete i biva pokazano. Vitke manekenke savršene građe, svoj izgled dotjeran uz pomoć rigoroznih fitnes tretmana, kozmetike, liftinga, silikona, botoksa ili filera dovode do granica stvarnog. One postaju ikone novog glamura, žive skulpture vizualnog spektakla. Taj visoko estetizirani svijet elegancije i senzualnosti u ostvarenju svoje privlačnosti računa na provjeren učinak erotskog. Eros je suptilno i s kontrolom discipliniran dizajnom odjevnih predmeta koji zajedno s kozmetikom čine bogat arsenal ikonografskih simbola…”

image

Dimitrije Popović

LUCIJA OČKO/ CROPIX
image
LUCIJA OČKO/ CROPIX
image
LUCIJA OČKO/ CROPIX
image
LUCIJA OČKO/ CROPIX
image
LUCIJA OČKO/ CROPIX
image
LUCIJA OČKO/ CROPIX

Kustosica Petra Krpan u svom je tekstu pojasnila Popovićeve tehnike i namjere rada: "Koristeći razne tehnike i mogućnosti, autor stvara svojevrsnu ‘mrežu’ tijela, obilježenu mnogim značenjima i simbolikama. Ideja tijela koju autor ostvaruje u svojim radovima, suprotstavlja dva pojma: unutarnje i vanjsko… Ovom serijom radova, umjetnik stvara i interpretira svoje značenje tijela kao izvedbenog događaja; tijela mode, a ne više svakidašnjeg tijela. Fokus je na ‘izvedbenosti’ tijela i uklopljenosti drugih, anorganskih elemenata u tijelu i s tijelom"

image
LUCIJA OČKO/ CROPIX
image
LUCIJA OČKO/ CROPIX
Linker
01. ožujak 2024 14:58