Selena Gomez u filmu 'The dead don't die'
 Profimedia, Planet
Bit će napeto

Ovogodišnji filmski festival u Cannesu otvorit će horor film kojem predviđaju veliki uspjeh

72. filmski festival u Cannesu ove će godine voditi višestruko nagrađivani meksički redatelj Alejandro González Iñárritu koji je dobio tri Oscara za filmski hit Birdman i Zlatni globus za film Revenant s Leonardom DiCaprijem u glavnoj ulozi.

U tijeku su posljednje pripreme za Filmski festival u Cannesu koji će se održavati kao i prošle godine, punih 11 dana - od 14. do 25. svibnja. Ovo 72. izdanje festivala službeno će otvoriti i zatvoriti francuski glumac Édouard Baer koji se u ovoj ulozi već odlično snašao 2008., 2009. te prošle godine.

Žiri će ove godine voditi Alejandro González Iñárritu, višestruko nagrađivani meksički redatelj koji je dobio Oscara za najbolji film, najbolju režiju i najbolji izvorni scenarij za film Birdman iz 2015., kao i Zlatni globus za najbolju filmsku dramu i najbolju režiju za film Revenant iz 2016. "Filmski festival u Cannesu važan mi je od početka karijere. Ponizan sam i oduševljen što sam ove godine dobio čast predsjedati žirijem. Predstavlja nam istinski užitak svjedočiti izvrsnom radu kolega iz filmske industrije i tu ćemo odgovornost preuzeti sa strašću", rekao je Iñárritu.

2018 LACMA Art + Film Gala.
LACMA, Los Angeles, California.

Pictured: Alejandro Gonzalez Inarritu.

EVENT  November 3, 2018 
Job: 181103A1, Image: 393973738, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin
Profimedia, Bauer Griffin
Alejandro González Iñárritu

Osim njega, u žiriju će biti i glumica Elle Fanning koju pamtimo u filmu Maleficent, kao i Kelly Reichardt, Alice Rohrwacher, Enki Bilal, Robin Campillo, Yorgos Lanthimos i Paweł Pawlikowski.

Festival će otvoriti horor film "The Dead Don't Die" redatelja Jima Jarmusha koji je okupio neke od vrlo poznatih zvijezda - Billa Murrayja, Tildu Swinton, Selenu Gomez, Iggyja Popa, Adama Drivera, Chloë Sevigny i Dannyja Glovera. Radnja filma vrti se oko poznate teme - zombi apokalipse u mirnom gradiću Centervilleu, no ispričane na nešto drukčiji način. "Dolor y gloria" Pedra Almodovara, "Il Traditore" Marca Bellocchia i "The Wild Goose Lake" redatelj Diaoa Yinana neki su od filmova u konkurenciji od ukupno 21.

Prošlogodišnji Cannes filmski festival bio je obilježen podizanjem svijesti o diskriminaciji žena u svjetskoj filmskoj industriji nakon raskrinkavanja producenta Harveyja Weinsteina kojega su mnoge žene iz glumačke industrije optužile za seksualno napastovanje i ugrožavanje njihovih karijera. Australska glumica, dobitnica Oscara i predsjednica žirija Cate Blanchett tada je izjavila da će proteći dosta vremena dok se filmska industrija ne okrene u korist žena.

Kristen Stewart, Lea Seydoux, Cate Blanchett, Ava Duvernay & Khadja Nin
Cannes Jury Photocall, Cannes Film Festival, France 8 May 2018, Image: 370927947, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features

Linker
18. travanj 2024 22:01