OBRATITE PAŽNJU

Pet ključnih savjeta za kreativno pisanje: Evo kako se riješiti blokada i manjka samopouzdanja

Psihologinja i književnica Tomica Šćavina snimila je edukativni video koji je nastao iz želje da olakša kreativne procese budućim i sadašnjim spisateljicama i piscima.

Psihologinja i književnica Tomica Šćavina snimila je edukativni video namijenjen svima koji svima pišu ili žele pisati. U njemu otkriva pet ključnih stvari bitnih za kreativno izražavanje, vrednovanje napisanog i razbijanje kreativnih blokada koji mnoge sprječavaju ili usporavaju u pisanju.

"Svima koji žele pisati savjetujem da zapisuju sve što smatraju vrijednim, bilo da je riječ o nekoj sitnici koja vam se dogodila tog dana ili ideji za priču, film ili roman. Važno je prepoznati negativnog kritičara kako vam ne bi ometao proces pisanja i prestao vas sprječavati da išta napravite. Konstruktivna kritika može pomoći, ali svoje djelo pokažite samo onima kojima vjerujete. Istražite svoje kreativne blokade kako biste se znali nositi s njima”, poručuje Tomica, koja u edukativnom videu detaljno razrađuje svaki od ovih savjeta.

image
MATEJ_CELAR

Tomica Šćavina napisala je devet knjiga, od toga tri romana: "Brod za Lajku”, "Povratak genija” i "Soba na dnu mora”. Petnaest godina je pisala psihološke kolumne za magazin Sensa. Na zagrebačkom sveučilištu Vern‘ je predavala psihologiju kreativnosti, a trenutno predaje psihologiju likova. Dugi niz godina vodi radionice kreativnog pisanja.

image
ALEN CABRIC

"Ovaj video nastao je iz želje da olakšam kreativne procese budućim i sadašnjim spisateljicama i piscima. Puno talentiranih ljudi odustaje od pisanja jer se ne znaju nositi s kreativnim blokadama, sa suviše strogim unutarnjim kritičarom ili sramom pri pomisli da bi netko njihov tekst mogao pročitati. Sve ovo moguće je upoznati, otpustiti, prevladati“, kaže Tomica Šćavina.

image
ALEN CABRIC

Sjesti i pisati nije uvijek jednostavno. Zašto je to tako? Ponekad je odgovor apstraktan, a opet tako jednostavan da ga je teško sročiti u riječi. "Imam neki čudan osjećaj u tijelu“, "Umjesto da pišem, automatski odem na društvene mreže“, "Čim ugledam bijeli papir, u glavi mi je prazno“, "Želim pisati, ali nešto u meni ne želi“.

image
ALEN CABRIC ALEN ČABRIć

Sve te prepreke imaju smisla, a taj smisao, kaže psihologinja, nije odustajanje, već istraživanje neprohodnih puteva unutar sebe i sagledavanje konteksta u kojem su ove psihološke prepreke raznih oblika i vrsta nastale.

Video "5 psiholoških savjeta za kreativno pisanje“ može pomoći svima vama kojima je pisana riječ prirodan način izražavanja sebe, koliko god možda zanemaren i zatomljen taj izraz bio. A za sve vas koji želite više, tu je i radionica: KREATIVNO PISANJE – online radionica u trajanju od tri mjeseca – 15. ožujka 2023. – Tomica Šćavina (tomicascavina.com).

Linker
22. travanj 2024 10:54