Peer Gynt

Planule karte za najiščekivaniji balet sezone koreografskog maga Edwarda Cluga

U suradnji sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora, na pozornicu zagrebačkog HNK-a stiže suvremena baletna bajka "Peer Gynt" po drami slavnog norveškog pisca Henrika Ibsena s bajkovitom glazbom Edvarda Griega.

Svi ljubitelji baleta dobro znaju kakva ih poslastica večeras očekuje u zagrebačkom HNK-u. Radi se o baletu “Peer Gynt“ u koreografiji vrsnog i višestruko nagrađivanog slovenskog koreografa Edwarda Cluga, umjetničkog ravnatelja Baleta Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru. Stoga ne čudi što su karte za premijeru i sve kasnije izvedbe planule u trenu.

image

Edward Clug s baletnim ansamblom HNK

SAŠA NOVKOVIĆ

"Ovo mi je treća suradnja s Clugom i ispada da nam se to događa u razmaku svakih deset godina. Jako mi se sviđa uloga Smrti koju plešem. Rad s Clugom kao i s Milošem Isailovićem, balet majstorom koji je postavio predstavu i plesačem koji je kreirao ulogu Peer Gynta na praizvedbi u Mariboru, bio je izuzetno ugodan, ali predstavu treba uistinu vidjeti. Radi se o visoko kvalitetnom modernom baletu, glazba je predivna, a ja sam jedini koji u predstavi govorim i to na norveškom. Dirigent Simon Robinson rekao mi je da bolji izgovor još nije čuo", rekao nam je nacionalni prvak Tomislav Petranović, dodajući kako mu je jako drago što ‘‘Peer Gynt‘‘ konačno dolazi pred zagrebačku publiku jer je zbog svoje iznimne kvalitete već postavljena u bečkoj Operi, Opernoj kući u Oslu, u Baletu u Zurichu...

image

Tomislav Petranović u ulozi Smrti u predstavi govori na norveškom

SAŠA NOVKOVIĆ

Radom na ‘‘Peer Gyntu‘‘ izuzetno je zadovoljan Guilherme Gameiro Alves koji u alternaciji s Takuyom Sumitomom pleše naslovnu ulogu. “Predstava je uistinu prekrasna, a suradnja s Milošem i Clugom bila je jedno iznimno i ugodno iskustvo. Iako se ne radi o klasičnom baletu, rijetko se desi toliko ljepote i pozitivne energije, a plesati uz živi orkestar posebna je čarolija ne samo nama plesačima već će u glazbi sigurno uživati i publika.“

image

Balet je već postavljen na brojnim svjetskim pozornicama

SAŠA NOVKOVIĆ

Inače, ovu dramu slavnog norveškog pisca Henrika Ibsena iz 19. stoljeća, Edward Clug pretočio je u plesnu predstavu još 2015. kada je praizvedena u mariborskom Kazalištu. Glazba koju je komponirao norveški skladatelj Edvard Grieg, na Ibsenovu poeziju, stvorio je najmelodičniju i najslavniju glazbenu uvertiru kao scensku glazbu koja je kasnije pretočena u dvije suite koje se redovito izvode kao koncertne izvedbe.

image

U ‘Peer Gyntu‘ plešu i trolovi

SAŠA NOVKOVIĆ

"Sindrom Peer Gynta, avanturista, lažljivca i nepopravljiva romantika, prisutan je u današnjim društvenim krajolicima, kada neki postaju žrtve vlastitih ambicija ili vlastite pohlepe", kazao je koreograf Edward Clug i dodao da se on u svom baletu bavi njegovim spasom koji leži u bezuvjetnoj ljubavi Solveig, nevinoj djevojci u koju se zaljubio na prvi pogled .Naravno, Clug je priču prilagodio današnjem vremenu, ali je ostavio čarobni svijet trolova. Čarobne kostime za ovu moćnu plesnu priču osmislio je kostimograf i scenograf Leo Kulaš, rođeni Metkovčanin koji desetljećima radi u Sloveniji i cijeloj regiji, a za svoj rad dobio je brojne nagrade.

Linker
18. travanj 2024 09:39